Babišův kabinet podporu komunistů nezíská

Volební štáb KSČM - předseda Vojtech Filip

Volební štáb KSČM - předseda Vojtech Filip Zdroj: Michael Tomeš, E15

Volební štáb KSČM - předseda Vojtech Filip
Volební štáb KSČM - předseda Vojtech Filip
Předseda KSČM Vojtěch Filip
Předseda KSČM Vojtěch Filip
Předseda KSČM Vojtěch Filip
7
Fotogalerie

Vágní příslib prosazení referenda a ani slovo o zdanění nebo alespoň revizi církevních restitucí. To jsou největší výhrady KSČM k programovému prohlášení jednobarevného kabinetu Andreje Babiše. Patnáctičlenný poslanecký klub strany se proto usnesl, že dnes bude hlasovat proti vyslovení důvěry vládě.

„Složení vlády a přístup některých ministrů navíc nezajišťuje realizaci toho, k čemu se vláda zavazuje,“ řekl šéf partaje Vojtěch Filip.

Komunisté vnímají, že určitá vstřícnost ze strany vítěze loňských voleb byla. „Chceme ale, aby akceptoval více bodů našeho programu,“ dodal Filip s tím, že pokud Babiš dostane druhý pokus sestavit exekutiv, je strana připravena dál jednat.

Ve finální verzi programu se oproti prvnímu nástřelu z prosince objevila věta, že ústavní systém bude doplněn o zákon o všeobecném referendu. Filip k tomu uvedl, že i minulá Sobotkova vláda slibovala všelidové hlasování. „Podobně jako v roce 2014 máme akceptovaný zákon o referendu, ale bez lhůty,“ podotkl.

O zdanění peněžité části církevních restitucí Babiš hovořil krátce po sněmovním plebiscitu, pak ze záměru vycouval. Referendum a revizi restitucí žádá i uskupení Tomia Okamury. Ani to nepodpoří Babišovu sestavu při dnešním hlasování poslanců.