Vláda slibuje studentům a důchodcům dopravu vlakem zdarma

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády
Premiér Andrej Babišna tiskové konferenci po jednání vlády
Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády
6
Fotogalerie

Dva dny před hlasováním o důvěře vládě se jednobarevný tým Andreje Babiše sešel, aby si schválil finální podobu programového prohlášení. Hlavní změnou je slib, že studenti do 26 let a senioři nad 65 let budou mít cestování vlakem zdarma.

Přibyla také preambule, která definuje šest základních priorit. Patří mezi ně elektronizace státní správy a dostupný internet, penzijní reforma, bytová výstavba jak pro mladé, tak pro důchodce, boj za národní zájmy v EU nebo posílení bezpečnosti nejen občanů, ale i v oblasti energetické, potravinové a surovinové.

Dokument je oproti původní čtyřicetistránkové verzi o čtvrtinu zredukovaný. Podle premiéra vypadly některé formulace, které se opakovaly, a nadbytečné texty. „Programové prohlášení posíláme všem předsedům parlamentních stran a hnutí,“ řekl.

Rozšířit program o železnici zdarma pro studenty a důchodce se Babiš podle svých slov rozhodl během víkendu. „Jde o ukázku toho, jak chce vláda pracovat pro lidi,“ vysvětlil.

Oproti návrhu prohlášení, které vláda publikovala v polovině prosince, přidala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) několik záležitostí ohledně bydlení. „Doplňovali jsme sociální bydlení a dostupné bydlení pro problémové skupiny, jako jsou senioři, matky samoživitelky a tak dále,“ sdělila.

Ministerský předseda zopakoval, že první pokus o získání důvěry bude neúspěšný. "Za nás předpokládáme, že důvěru nezískáme," uvedl s tím, že na vině jsou představitelé dalších stran, kteří podle něj odmítli s ANO jednat.

Komentář Tomáše Hunala: Programové prohlášení a daň z příjmu

Navrhované zrušení konceptu superhrubé mzdy sjednotí způsob výpočtu tuzemských mezd s obvyklou mezinárodní praxí. Dojde tím ke zjednodušení výpočtu a odstranění řady nejasností, které koncept superhrubé mzdy přinesl zejména v prostředí mezinárodního zdanění nebo příjmů ze závislé činnosti obdržených ze zahraničí.

Očekáváme, že pro naprostou většinu zaměstnanců bude tato změna představovat úsporu na daních v řádu několik stokorun měsíčně. Úprava sazeb podle návrhu bude ovšem znamenat zvýšení daňové zátěže pro osoby mající příjmy z nájmu, prodeje nemovitostí či zisků z obchodů s akciemi.

Pro zaměstnance se navíc navrhuje nová sleva na sociálním pojištění ve výši 500 korun měsíčně, která má sloužit na částečnou kompenzaci výdajů na dojíždění do práce. Podobná sleva na pojistném není úplně obvyklá, v zahraničí jsou výdaje na dojíždění spíše položkou odčitatelnou o daně, nikoliv od pojistného.

Pro podnikající osoby, na které se koncept superhrubé mzdy nikdy nevztahoval, by samotné zvýšení základních sazeb znamenalo významné zvýšení daňových odvodů. Domníváme se, že z tohoto důvodu je navrhována kompenzace pro podnikatele ve formě nového daňového odpočtu ve výši 3/4 zaplaceného pojistného. 

Autor je odborník na zdanění fyzických osob PwC ČR