Babišův nový plán: Česko má být za 12 let inovačním lídrem Evropy

Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace v čele s premiérem Andrejem Babišem představila novou Inovační strategii pro léta 2019 až 2030. Cílem je dostat Českou republiku během dvanácti let mezi inovační lídry Evropy. Úlohou na nejbližší léta bude i propojování praxe a výzkumných center, kde by měla Česká republika sehrávat důležitou roli. Právě tato oblast je přitom dlouhodobě předmětem kritiky odborné veřejnosti.

Rada schválila klíčový dokument, který vytyčuje nové priority. „Chceme využít potenciál vědy a výzkumu, chceme ukázat že jsme zemi inovativních lidí a společností,“ řekl premiér Andrej Babiš. Podle premiéra k tomu má Česko skvělé předpoklady a také vůli mezi politiky. Českou vědu chce stát propagovat prostřednictvím značky Czech Republic Country of the future.

Pilíře nové strategie se inspirují zeměmi jako Finsko, Dánsko nebo Švýcarsko. Má se změnit systém financování vědy, stát by na její podporu nově měl vydávat dvě až 2, 5 procenta HDP. Na státní podporu by měly dosáhnout také start-upy.

Dalším důležitým pilířem je digitalizace. Hlavní cíl je, aby občané komunikovali z domu nebo z kanceláře přes datové schránky, a nadále tyto možnosti komunikace rozvíjet a propagovat. Změnit se podle členů rady musí i politika státu v oblasti patentů.

Jednotlivé části strategie mají mít svého manažera, který bude dohlížet na plnění cílů. Cílem Rady je, aby byla Česká republika vnímaná jako inovativní země a přilákat tak zahraniční investice.