Bárta a Rusnok si notovali. VV chtějí zabránit návratu Kalouska

Předseda VV Vít Bárta při příchodu na úřad vlády, kde se 22. července setkal s premiérem Jiřím Rusnokem.

Předseda VV Vít Bárta při příchodu na úřad vlády, kde se 22. července setkal s premiérem Jiřím Rusnokem. Zdroj: ctk

Ve většině programových bodů se Věci veřejné shodují s vládou Jiřího Rusnoka. Po svém pondělním setkání to prohlásili šéf strany Vít Bárta a premiér Rusnok. O tom, zda VV úřednický kabinet skutečně podpoří při sněmovním hlasování o důvěře, se ale rozhodne až po jednání uvnitř strany. Zástupci VV se ještě chtějí sejít s některými členy kabinetu.

„Shoda byla poměrně velká, alespoň já jsem měl ten pocit,“ řekl premiér Rusnok po dnešním jednání s šéfem Věcí veřejných Vítem Bártou. Zároveň zdůraznil, že vláda ještě nemá jistých 11 hlasů poslanců VV pro svou podporu, ale vidí šance na výrazné sblížení pozic. Bárta ocenil, že u Rusnoka našel pochopení se svými prioritami – omezení hazardu a vysokého počtu exekucí.

Podle Bárty se obě strany dohodly na jízdním řádu dalšího jednání o případné podpoře Rusnokovy vlády. Bárta upřesnil, že VV mají zájem diskutovat s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem, třeba o kvalitě a ceně potravin na trhu. S ministrem dopravy Zdeňkem Žákem by chtěla strana probrat mimo jiné dostavbu dálnice D1 a výběrová řízení na železnici.

Klasnová u Zemana
Už v neděli o možné podpoře Rusnokovy vlády jednala na zámku v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem šéfka poslaneckého klubu VV a Bártova manželka Kateřina Klasnová. Po schůzce kabinet pochválila za to, že podle ní nebrání vyšetřování politických kauz. O podpoře VV pro úřednickou vládu strana prý definitivně rozhodne až na schůzi vedení 6. srpna.

Ministr vnitra Martin Pecina by zase měl VV odpovídat na otázky spojené s personálními změnami v policii v poslední době. Strana od svého odchodu z minulé vlády premiéra Petra Nečase ostře kritizuje odchod bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho, který se do funkce dostal v době, kdy vnitro vedl tehdejší předseda VV Radek John.

VV prohlašují, že nepodpoří jakoukoliv vládu založenou na podpoře stojedničkové většiny bývalé vládní koalice. Bárta dnes při příchodu za Rusnokem zdůrazňoval, že není možné připustit návrat místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska na ministerstvo financí. Nejčistším řešením by podle strany bylo rozpuštění Sněmovny a předčasné volby. Sněmovna o rozpuštění hlasovala minulou středu. ČSSD ale pro svůj návrh nezískala dost hlasů.