Bárta je zpátky ve Věcech veřejných

Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: ctk

Grémium Věcí veřejných obnovilo členství nepravomocně odsouzenému Vítu Bártovi. Členství ve straně přerušil poté, co ho prvoinstanční soud odsoudil za korupci. Grémium VV Bártu zároveň pověřilo koordinací odborných komisí dříve nejmenší koaliční strany, která po rozpadu skončila v opozici. Úřadující šéf strany Radek John zároveň grémiu oznámil, že bude opět kandidovat na předsedu.

VV se snaží stabilizovat po odchodu vicepremiérky Karolíny Peake a části poslanců do nového politického subjektu. Vedení strany dalo k dispozici své funkce. Jejich mandát měl přitom vypršet až za rok. Učinili tak předseda strany John, místopředsedkyně Kateřina Klasnová a místopředseda Jiří Kohout. Strana si nové vedení zvolí 23. června.

Peake a další poslanci zdůvodnili odchod z VV tím, že nesouhlasili s politikou ultimát a konfrontací, kterou podle nich VV dělaly ve vztahu ke koaličním partnerům. Peake má na své straně dalších sedm poslanců, což ale nestačí na založení vlastního klubu ve sněmovně. Vznikající strana LIDEM se ale již stala členem vládní koalice s ODS a TOP 09 namísto VV, které přešly do opozice.

Soud Bártovi uložil osmnáctiměsíční trest s podmíněným odkladem na 2,5 roku. Bárta se kvůli verdiktu vzdal místa předsedy poslaneckého klubu VV a pozastavil členství ve straně. Poslancem zůstal.

Bývalý šéf poslanců a neformální lídr VV vinu odmítl s tím, že poslancům Jaroslavu Škárkovi a Kristýně Kočí peníze půjčil. Předseda trestního senátu Jan Šott jeho tvrzení uvěřil. Podle něj je však i poskytování bezúročných půjček uplácením. Bárta se proti tomu odvolal.