Bárta opustil post šéfa VV, kvůli policejnímu vyšetřování

Předseda Věcí veřejných Vít Bárta

Předseda Věcí veřejných Vít Bárta Zdroj: Tomes Michael

Stíhaný Vít Bárta rezignoval na post předsedy Věcí veřejných. Pozici první místopředsedkyně strany opustila i Petra Quittová. Novými místopředsedy VV se na pondělním jednání grémia a předsednictva strany stali poslanec David Kádner a poslankyně Olga Havlová. Společně se současnými místopředsedy Petrem Skokanem a Jiřím Lexou povedou VV až do volební konference v lednu, na níž bude zvolen nový předseda.

Bártu policie viní z toho, že v roce 2009 jako majitel bezpečnostní agentury ABL navedl tehdejšího agenta Bezpečnostní informační služby (BIS) Jana Petržílka k vynesení citlivých dokumentů. Případ podle dostupných informací souvisí s odposlechy lobbisty Romana Janouška a bývalého pražského primátora Pavla Béma. Rezignoval, protože prý nechtěl nadále svou kauzou, k níž se nesmí ani vyjadřovat, zatěžovat celou stranu.

VV v předčasných sněmovních volbách nekandidovaly, vyslaly ale několik zástupců na kandidátky hnutí Úsvit, z nichž čtyři uspěli. „VV jsou i nadále strana s účastí v Parlamentu a ti, co uspěli ve volbách, by měli stranu vést. Svůj úkol dostat VV do Sněmovny jsem splnil, máme čtyři poslance. Nyní je na novém vedení příprava stranické konference a vytyčení další strategie VV,“ uvedl Bárta.

„I přesto, že Vítek má podporu krajských rad, musíme jeho rozhodnutí respektovat a je teď na nás, aby Věci veřejné dál šířily svoje myšlenky a program,“ sdělila Havlová.

Volební konference Věcí veřejných se uskuteční 25. ledna 2014. Kromě zvolení nového předsedy se strana chystá projednat také strategii pro volební rok 2014.