Baxa: Kauzu Drobil by měl projednat soud

Pavel Drobil

Pavel Drobil Zdroj: ctk

Spory žalobců a policistů o to, kdo stojí za zastavením vyšetřování údajné korupce v kauze exministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS), vzbuzují vážné otazníky. Celý případ by měl projednat soud. V televizních Otázkách to včera řekl předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. „Pokud jsou v nějaké kauze pochyby, má být veřejně projednána před soudem. I případ bývalého šéfa lidovců a senátora Jiřího Čunka skončil v přípravném řízení a před soud se nedostal,“ připomněl Baxa.

Ten narazil na skutečnost, že Čunkovu úplatkářskou aféru provázelo podezření z politické manipulace a snahy zamést ji pod koberec. Stíhání nakonec na pokyn tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké zastavil jihlavský žalobce Arif Salichov.

Baxa dodal, že místo soudního projednání Drobilovy kauzy se o ní vedou „jalové politické nebo televizní debaty“.

Městské státní zastupitelství v Praze před týdnem oznámilo, že policie případ údajného podplácení odvolaného šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka Drobilem odložila, protože nezjistila podezření z korupce. Šéf protikorupční policie Tomáš Martinec reagoval slovy, že jeho podřízení zastavili vyšetřování na pokyn žalobců, sami prý dospěli k jinému závěru. Policejní prezident Petr Lessy upřesnil, že útvar chtěl začít Drobila stíhat a v této souvislosti plánoval požádat Poslaneckou sněmovnu o jeho vydání. Podle Lessyho však bylo zastupitelství proti.