Bělobrádek: Čapí hnízdo snižuje kredit vlády. Sobotka: Koalici to nerozbije

Pavel Bělobrádek

Pavel Bělobrádek Zdroj: ctk

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš podle vicepremiéra a předsedy lidovců Pavla Bělobrádka potvrdil podezření, že přes svou rodinu účelově přepsal majetek Čapího hnízda. Situace je vážná, snižuje kredit vlády, řekl Bělobrádek během návštěvy Spojených států. Je podle něj na Babišově zvážení, zda by měl odstoupit. Ministr financí ve středu Sněmovně řekl, že Farmu Čapí hnízdo vlastnili v době získání evropské dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

„Z toho, co jsem si mohl zatím přečíst, tak pan Babiš potvrdil to podezření, že účelově přes svou rodinu v podstatě přepisoval majetek Čapího hnízda. Považuji to za velmi vážnou situaci, protože to snižuje kredit jak samozřejmě pana Babiše, tak celé vlády,“ řekl Bělobrádek, který dnes v Orlandu zakončí pětidenní pracovní návštěvu USA.

Babiš si nemyslí, že by kauza snižovala kredit vlády. „Pokud pan Bělobrádek chce znovu nějaký konflikt, tak je to on, který snižuje kredit vlády. Neměli bychom se dohadovat,“ uvedl.

Zároveň ČT řekl, že podpoří komunistický návrh na zdanění církevních restitucí. „Církevní restituce je tunel. A pokud dnes komunisti navrhují je zdanit, tak já určitě souhlasím,“ řekl. Lidovci podle ČT nechtěli Babišův plán na zdanění církevních restitucí komentovat, už dříve ale upozorňovali, že by to považovali za porušení koaliční smlouvy.

Sobotka: Počkejme na závěry vyšetřování

„Domnívám se, že tu trestně právní záležitost musí skutečně dořešit OLAF (Evropský úřad proti podvodům) a policie, nicméně vidím to jako etický problém, ale to si musí vyhodnotit pan Babiš, hnutí ANO a především voliči,“ uvedl Bělobrádek. Na tahu je podle něj nyní Babiš, případně premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Ten v reakci na Bělobrádkovo vyjádření zopakoval, že by se mělo počkat na závěry vyšetřování a vláda a koalice by vzhledem k úkolům, které ještě leží před nimi, měly dále fungovat.

„Máme spoustu zákonů, které leží v Parlamentu, máme věci, které se týkají omezení daňových úniků, zlepšení sociální situace důchodců či lidí se zdravotním postižením. Mým cílem je, aby vláda dokončila svůj mandát, aby koalice nadále dobře fungovala,“ řekl premiér novinářům během návštěvy Paříže. „Pokud jde o tu kauzu Čapího hnízda, tak si myslím, že to nemůže být něco, co způsobí v tuto chvíli nefunkčnost vlády či koalice,“ dodal.

Eticky problematický počin

Podobně se vyjádřil v minulých dnech. Na otázku, jestli hodnotí chování Babiše v případu farmy Čapí hnízdo jako účelové, premiér neodpověděl. Naopak Bělobrádek hovoří o eticky problematickém počinu. Zvážení možného odstoupení ale nechává na Babišovi. V případě podání návrhu na odvolání by podle něj mohla být situace problematická, i proto, že prezident Miloš Zeman, který ministry na návrh premiéra odvolává, přijede farmu Čapí hnízdo navštívit.

Podle serveru Novinky.cz přijede Zeman na farmu 28. dubna společně s dětmi z klokánků. Zadlužené klokánky chtějí na Babiše zapůsobit, aby jim poskytl mimořádnou dotaci, napsal server s odvoláním na e-mail členky vedení Fondu ohrožených dětí Hany Kupkové. „Měli bychom ukázat, že máme hodně dětí, aby byl zájem nám poskytnout peníze na provoz zařízení,“ stojí v e-mailu s instrukcemi ohledně návštěvy.

Farma Čapí hnízdo patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova koncernu Agrofert. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat její majitele. Díky změně majitele dosáhla farma na evropskou dotaci kolem 50 milionů korun, kterou by firma z koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla.

Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila mezi firmy Babišova koncernu. Někteří opoziční politici to vnímají jako dotační podvod. Kvůli kauze se ve středu mimořádně sešla dolní komora.

Grässleová má Babišova slova před Sněmovnou za zbytečný útok

Šéfka výboru europarlamentu pro rozpočtovou kontrolu Ingeborg Grässleová dnes za zbytečné osobní útoky označila slova, která na její adresu ve středu v českém parlamentu pronesl vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. Zároveň vyzvala české zákonodárce ke změně domácích pravidel tak, aby bylo zcela jasné, že politici nemohou být zároveň vlivnými a významnými podnikateli.

OLAF, který má na starosti ochranu finančních zájmů EU, se věcí zabývá od konce ledna. Než zahájil vyšetřování, prověřoval informace z anonymního dopisu, který kauzu popisoval. Sněmovna ve středu debatu o Čapím hnízdě nakonec přerušila, chce počkat právě na výsledky vyšetřování OLAF.

„Paní Ingeborg Grässleová nemá ráda Českou republiku, asi proto, že tam chodí čeští donašeči, kteří nosí anonymní lživé informace. A mám proto pocit, že její přístup není korektní a má politický nádech,“ prohlásil ve středu před poslanci Babiš. Jeho projev přenášela televize.

Jde o to, že z pohledu daňových poplatníků i výboru pro rozpočtovou kontrolu má země vážný problém

„Nemám proti němu vůbec nic, osobní útoky mě mrzí. A je naprostý omyl, že Českou republiku nemám ráda,“ reagovala dnes europoslankyně. V žádné jiné zemi prý v posledních letech nestrávila tolik dovolených jako právě v České republice.

Europoslankyně doplnila, že s Babišem se osobně setkala a jako podnikatele si jej cení. Je však podle ní zbytečné hledat zástupné důvody, které by umožnily zamlžit podstatu věci.

„Jde o to, že z pohledu daňových poplatníků i výboru pro rozpočtovou kontrolu má země vážný problém,“ poznamenala s tím, že v České republice je situace nejzávažnější, podobné je to prý ale i v jiných zemích unie. „Proto chci, aby se tomu Evropská komise věnovala a také mí kolegové by měli reagovat,“ dodala Grässleová.

Údaje o projektu Čapí hnízdo, jak je poslancům sdělil Babiš
Profil s údaji o historii a kontrolách projektu Multifunkční kongresový areál Čapí hnízdo, jak je ve čtvrtek poslancům sdělil ministr financí, předseda hnutí ANO a majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš:
Historie projektu Multifunkční kongresový areál Čapí hnízdo:

- společnost Imoba ze skupiny Agrofert koupila 16. února 2006 zdevastovanou zemědělskou usedlost o rozloze 80 hektarů za 10,43 mil. Kč

30. listopadu 2007 se přeměnila firma ZZN Agro Pelhřimov s.r.o., která byla součástí skupiny Agrofert, na ZZN Agro Pelhřimov s akciemi na majitele

- vznikl projekt vybudovat multifunkční kongresový areál, vzhledem k tomu, že Imoba ani Agrofert se nezabývaly těmito činnostmi, neměly zájem o jeho provedení

na konci roku 2007 prodala společnost ZZN Pelhřimov 100 procent akcií společnosti ZZN Agro Pelhřimov třem fyzickým osobám za 2,38 mil. Kč. Byli jimi dvě dospělé děti Andreje Babiše a bratr jeho partnerky Moniky

17. ledna 2008 se konala valná hromada společnosti ZZN Agro Pelhřimov, na níž byla společnost přejmenována na Farmu Čapí hnízdo, a.s.

25. února 2008 podepsala skupina Agrofert dohodu o budoucí spolupráci s Farmou Čapí hnízdo, Agrofert se stal strategickým partnerem farmy, což podle této dohody znamenalo, že v budoucnu bude využívat část kapacity farmy

27. února 2008 podepsala Imoba s Farmou Čapí hnízdo smlouvu o pronájmu nemovitostí s dobou nájmu do 31. prosince 2030

29. února 2008 požádala farma Čapí hnízdo o dotaci na projekt v rámci ROP Střední Čechy

25. června 2008 podepsal Agrofert prohlášení ručitele za úvěr na stavbu projektu ve výši 350 mil. Kč pro farmu Čapí hnízdo

20. srpna 2008 byla schválena dotace projektu Čapí hnízdo výborem Regionální rady soudržnosti Střední Čechy

22. října 2008 byla podepsána smlouva o poskytnutí dotace hejtmanem za ODS Petrem Bendlem. Celkové plánované výdaje projektu byly 436,59 mil. Kč, z nichž tzv. způsobilé výdaje činily 203,39 mil. Kč. Přidělená dotace byla ve výši 49,997 mil. Kč

od roku 2008 do roku 2013 vykázala Farma Čapí hnízdo ztrátu 28,56 mil. Kč, dluh k 31. prosinci 2012 činil 615,46 mil. Kč

skupina Agrofert vzhledem k ručení bankovního úvěru koncem roku 2013 projekt převzala. Po převzetí vykázala farma v roce 2014 ztrátu 40,96 mil. Kč, v roce 2015 ztrátu 48,46 mil. Kč a v roce 2016 je předpoklad ztráty 52,24 mil. Kč

hodnota majetku Farmy Čapí hnízdo k 31. prosinci 2015 byla 738,24 mil. Kč, na rok 2016 jsou plánované investice 155,86 mil. Kč

Kontroly projektu Multifunkční kongresový areál Čapí hnízdo:

28. července 2008 provedl ROP Střední Čechy předběžnou veřejnoprávní kontrolu na místě, nebyly zjištěny podstatné nedostatky

28. července 2010 provedl ROP Střední Čechy průběžná veřejnoprávní kontrolu na místě, nebyly zjištěny nedostatky

9. února 2011 se uskutečnil audit ROP Střední Čechy, při němž bylo zjištěno porušení podmínek rozpočtové kázně pro proplacení nezpůsobilého výdaje - do žádosti o platbu byla zahrnuta i platba, která ještě nebyla ze strany příjemce proplacena. Na základě žádosti o prominutí dne 10. února 2012 bylo upuštěno od původního návrhu na odvod ve výši 3,72 mil. Kč, Farma Čapí hnízdo uhradila 37.188 Kč

17. dubna 2012 ROP Střední Čechy neidentifikoval žádné zjištění

12. dubna 2013 nařídil ministr financí mimořádný audit auditorskou firmou KPMG, bez nálezu

žádný audit ani kontrola nenaznačily, že by dotace byla čerpána v rozporu s podmínkami Evropské unie