Benešová: Můžu podat návrh na odvolání nejvyššího státního zástupce Zemana

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO Zdroj: ČTK

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman
Ministryně spravedlnosti Marie Benešová při svém jmenování do funkce
Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO
5
Fotogalerie

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) připouští, že může vládě navrhnout odvolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana kvůli kauze vydání majetku rodu Czerninů. Celý případ může také skončit kárnou žalobou, kterou by ministryně podala k Nejvyššímu správnímu soudu.

Ministryně Benešová už dva měsíce zkoumá vyjádření nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, o které ho požádala v souvislosti s kauzou vydání majetku rodu Czerninů. Zeman v něm vysvětluje, proč Nejvyšší státní zastupitelství třikrát podalo dovolání v případu dvou úřednic pražského magistrátu, které byly nakonec Městským soudem v Praze pravomocně odsouzeny za to, že neoprávněně udělily občanství Josefině Czerninové, na základě čehož došlo k restitucím rozsáhlého majetku. Teď jsou tyto restituce zpochybněny a stát už začal konat kroky k tomu, aby nemovitosti v hodnotě půl miliardy korun získal zpět.

Benešová nicméně upozorňuje na to, že Zeman měl vztah k věci, jelikož v roce 2014 inicioval neformální schůzku se soudcem Janem Czerninem, aby ten zprostředkoval smírné řešení sporu mezi Czerniny a Zemanovým přítelem Petrem Habersbergerem, kterému restituce czerninského majetku znemožnily nabýt pozemky, na nichž hospodařil.

„Dovoluji si vás požádat o Vaše vyjádření, zda jste v této věci relevantním způsobem signalizoval svůj vztah k věci vyplývající s Vámi iniciovaných osobních jednání s Mgr. Janem Czerninem a přijal opatření, která by byla způsobilá eliminovat eventuální dopad tohoto vztahu na nestrannost postupu nejvyššího státního zástupce,“ napsala Benešová.

Zeman ale odmítá, že by v souvislosti s trestním řízením měl vztah k věci, jelikož trestní řízení, v němž byly odsouzeny dvě úřednice, se netýkalo soudce Jana Czernina ani jeho přítele Petra Habersbergera.

„Učinit uvedený právní závěr, aniž byste vyčkala mého stanoviska v dané věci, nepovažuji za zcela férové. V případě podaných dovolání jsem jako nejvyšší státní zástupce neměl poměr k projednávané věci, pro který bych nemohl nestranně rozhodnout,“ uvedl Pavel Zeman ve svém vyjádření, které má deník E15 k dispozici, a dále zopakoval své stanovisko z letošního ledna. 

„Nebyly tedy dány důvody pro mé vyloučení z rozhodování a popravdě řečeno jsem věc zpracovával jako desítky nebo stovky dalších, které tímto způsobem posuzuji,“ uvedl nejvyšší státní zástupce, který tři dovolání Nejvyššího státního zastupitelství podepsal.

Marie Benešová a její úřad stále nedospěly v reakci na Zemanovo vyjádření k žádnému závěru, ale ministryně v rozhovoru pro deník E15 připustila, že celý případ může skončit Zemanovým odvoláním. „Můžu podat kárnou žalobu, ale můžu být třeba i ostřejší, to znamená, že taky můžu podat návrh na odvolání,“ řekla ministryně. Zeman zatím od ministryně žádnou reakci neobdržel.

Nejvyšší státní zástupce se také před několika měsíci zúčastnil výběrového řízení na nominaci tří českých kandidátů na soudce Evropského soudu pro lidská práva. V současné době je náhradníkem, vláda o nominacích dosud nerozhodla. Nejvyšším státním zástupcem je Zeman deset let.