Blamáž: návrh rozpočtu nepočítá s penězi pro vesmír

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

České republice hrozí blamáž přímo kosmických rozměrů. I tak se dají přeložit momentální nářky ministerstva dopravy, jehož úředníci ve vládním návrhu státního rozpočtu na příští rok marně hledají peníze pro Evropskou vesmírnou agenturu (ESA).

„Ministerstvo dopravy nemá tuto položku dosud krytou a nemůže ji v příštím roce vyplatit. České republice tak hrozí mezinárodní ostuda,“ uvedl mluvčí úřadu Martin Novák. Poplatek pro agenturu, jíž se republika stala členem roku 2008 jako první postkomunistická země, činí bezmála 400 milionů, z toho na ministerstvo dopravy připadá 90 milionů. Podle Nováka by problém měla rozlousknout vláda ve spolupráci s ministerstvem financí.

To však o problému nechce ani slyšet. Jak uvedl zástupce jeho tiskového oddělení Jakub Haas, doprava by peníze měla najít i bez navýšení návrhu rozpočtu. Podle dopravních úředníků ale na to není prostor, rezorty tak hrají bezvýchodný slovní ping-pong.

Odborník na vesmírnou spolupráci a vládní zmocněnec pro GSA (systém Galileo) Karel Dobeš ale zůstává klidný. Podle něj se k placení příspěvku stát zavázal smluvně, tudíž jej zaplatí tak jako tak. „Jinak si ESA dojde do první banky, ty peníze si půjčí a Česká republika to splatí i s úroky,“ uvedl Dobeš. Podle něj ale bude záležet především na tom, jak se k celé věci postaví nová vláda.

Členství v ESA je kromě prestižní záležitosti také velmi důležité pro český průmysl. Firmy mají díky němu možnost podílet na vývoji špičkových technologií a získat zakázky v kosmických programech. Platí přitom princip geografické návratnosti poplatku. Zpět do republiky se tak může vrátit až 90 procent.

Evropské kosmonautice se nikdy nedařilo lépe