Brusel: Audit k Babišovi a Agrofertu je konečný

Audit ke střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO), který v pátek do Česka poslala Evropská komise, je podle ní konečný, uvedl to mluvčí Komise Eric Mamer s tím, že české úřady musí do dvou měsíců Bruselu sdělit, jak provedou doporučení obsažená ve zprávě. 

Lhůta se začne počítat od chvíle, kdy do Prahy dorazí český překlad anglického originálu, který obdrželo české ministerstvo pro místní rozvoj v pátek. Komise zároveň trvá na tom, že obsah zprávy je tajný. Podle české místopředsedkyně EK Věry Jourové bude možné požádat o zveřejnění zprávy po ukončení auditního procesu, o němž auditoři rozhodnou v závislosti na české reakci.

Obsah dokumentu nebyl zveřejněn a oficiálně nejsou známy ani jeho výsledky. V jarní předběžné zprávě, která unikla do médií, EK konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na podnik Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů. Babiš to odmítá a tvrdí, že zákon neporušil. Podle informací týdeníku Respekt konečná zpráva premiérův střet zájmů potvrzuje.

Veřejnost se podrobnosti auditní zprávy může podle Jourové dozvědět nejdříve poté, co česká strana dodá Bruselu svou reakci.

„Zda bude po skončení auditního procesu zpráva zveřejněna, to bude záležet na auditním orgánu,“ podotkla Jourová. Na auditní zprávě se podle ní nic měnit nebude a délka samotného procesu bude záležet na české reakci.