Babišův syn chce vypovídat, otec prý „překročil červenou čáru.“ Je to kampaň, tvrdí premiér

Babiš junior

Babiš junior Zdroj: Foto Aha! – Michal Protivanský, ara

Babiš junior
Premiér Andrej Babiš
Premiér Andrej Babiš
Premiér Andrej Babiš
Premiér Andrej Babiš
12
Fotogalerie

Syn premiéra Andreje Babiše se v mailu pro redakci Seznam Zprávy postavil proti vyjádřením svého otce o své údajné schizofrenii, které označil za lež. „Tím překročil červenou čáru, protože je to lež a sahá to a dotýká se to mé osobní svobody.” Zároveň oznámil, že o svém případu chce vypovídat na policii. Podle premiéra je ale celá kauza jenom kampaní před 17. listopadem a zneužívání duševně nemocného člověka.

Premiér Andrej Babiš v reakci na e-mail jeho syna zaslaný redakci Seznam Zprávy zopakoval, že Babiš mladší je duševně nemocný člověk. „Je to odporné zneužívání mého syna, zneužívají i korespondenci s mým synem, odpornější stanici než je Seznam Zprávy neznám,“ řekl předseda vlády. Dodal, že psychiatr Cyril Höschl, který je šéfem Národního ústavu duševního zdraví, kde byl jeho syn diagnostikován a hospitalizován, veřejně potvrdil, že Babiš mladší svoji nemoc nesimuloval. „Diagnózu potvrdili i lékaři ve Švýcarsku,“ podotkl premiér s tím, že jeho syn nikdy nebyl občanem ČR.

Babiš rovněž uvedl, že jeho syn nikdy nebyl českým občanem. Ve Švýcarsku studoval a žije tam jeho matka, dodal premiér. 

Policie nyní nové skutečnosti ověřuje. “Komunikuje se státním zastupitelstvím a je připravena provést s autorem emailu neodkladné úkony dle zákona," uvedla policie na Twitteru. 

Kvůli aféře kolem Babišova syna čelí předseda vlády a ANO výzvám k demisi, nejistá je budoucnost jeho vlády s ČSSD. Babiš považuje případ za projev hyenismu novinářů, kteří podle něj zneužili psychicky nemocného člověka.

Andrej Babiš mladší nyní žije s matkou ve Švýcarsku. Policie jej chce vyslechnout coby klíčovou postavu kauzy Čapí hnízdo, v níž je kvůli údajnému dotačnímu podvodu obviněn on, jeho otec i další členové premiérovy rodiny. Redakce Seznam Zprávy uvedla, že dopis předává státnímu zastupitelství, které dozoruje obnovené vyšetřování zmizení Babišova syna na Krym loni v září.

Plné znění dopisu, který Andrej Babiš mladší zaslal redaktorům Seznam Zprávy
Teď čtu v novinách, že můj otec řekl, že musím být pod ‚neustálým dozorem‘ vzhledem k mé pseudonemoci, které se říká schizofrenie. Tím překročil červenou čáru, protože to je lež a sahá to a dotýká se to mé osobní svobody. Nejsem vůbec pod ‚dozorem' ve Švýcarsku, ale volný. Četl jsem taky, že policie znovu otevřela můj případ ‚únosu‘. Jestli je člověk opravdu unesený, nebo ne, je jedna záležitost, ale to, že můj pečovatel řekne: ‚Já a tvůj otec uděláme všechno, abys byl zavřený (v psychiatrické léčebně)‘, je druhá. Přeji si být telefonicky v kontaktu s policií ČR vyšetřující můj případ z Ukrajiny a Ruska. Možná mi to za ten trik se skrytou kamerou vybavíte.“

Případ začal poté, co reportéři Seznam Zprávy zveřejnili rozhovor s Babišem mladším. V něm prohlásil, že jej spolupracovníci jeho otce drželi na Krymu, aby nemohl vypovídat v kauze Čapí hnízdo. K farmě prý podepisoval nějaké dokumenty, ale nevěděl, co podepisuje. Na Krym ho odvezl manžel jeho psychiatričky Petr Protopopov.

V rozhovoru pro dnešní Právo Protopovov uvedl, že byl od léta 2015 asistentem Babišova syna a do Ruska a na Krym ho odvezl loni v září kvůli tlaku médií po vypuknutí kauzy Čapí hnízdo. V listopadu se na Krym vrátili. Jejich cestu dokumentuje řada fotografií a věděli o ní i příbuzní, uvedl Protopopov. Babiš mladší ale reportérům řekl, že se Protopopova bál, a proto oznámil české policii, že byl unesen.

Předseda vlády dnes na Facebooku poděkoval manželům Protopopovým za péči o svého syna trpícího schizofrenií. „Můj syn měl to štěstí, že i přes velmi vážnou duševní nemoc měl kamaráda, který se o něj staral jako o bratra. Kéž by všichni nemocní měli někoho takto hodného a oddaného, kdo jim věnuje svůj čas, pozornost a péči,“ napsal premiér.

Opozice vyzvala v úterý Babiše na základě reportáže k odstoupení z funkce premiéra.  Ve středu shromáždila podpisy pro svolání mimořádné schůze Sněmovny k hlasování o nedůvěře vládě. K rezignaci premiéra vyzval ve čtvrtek i Senát. ČSSD zvažuje podle staršího vyjádření svého předsedy Jana Hamáčka různé varianty, žádné dopředu nechtěla vylučovat.