Bývalý právník Diag Human se desítek milionů od firmy nedočká

úvěr, peníze

úvěr, peníze Zdroj: profimedia.cz

Advokát Jiří Oršula nemá nárok na další desítky milionů korun, které požadoval za právní zastoupení firmy Diag Human ve sporu s Českou republikou ohledně zmařených obchodů s krevní plazmou. Pravomocně to dnes potvrdil pražský vrchní soud, Oršula podá dovolání. Právník se žalobou po firmě původně domáhal 45 milionů, poté svůj nárok upravil na 20 milionů a úroky za poskytnuté právní služby.

Oršula zastupoval firmu podnikatele Josefa Šťávy od roku 1996, Diag Human mu vypověděla plnou moc v roce 2001. Svůj požadavek v žalobě advokát opíral o smlouvu o právní službě a také o tři smlouvy o postoupení části pohledávek vůči ČR. Stát Diagu vyplatil v lednu 2003 na základě výsledku původní arbitráže 327 milionů korun za poškození dobrého jména. Oršula tvrdí, že od firmy dostal jen deset procent z vymožené částky namísto domluvených 30 procent.

"Měl jsem dostat zhruba 90 milionů, dostal jsem 32. Pan Šťáva řekl, že smlouvy nejsou rozhodující. Podali na mě řadu stížností na Českou advokátní komoru, která mě potom na dva roky vyškrtla ze seznamu advokátů," řekl Oršula.

Domluvu na 30 procentech z vymožené sumy mu prý přitom původně navrhl právě Šťáva. Myšlenku, že by vymohl celou údajně dlužnou částku z postoupených pohledávek, Oršula opustil a u odvolacího zasedání žádal 20 milionů jako odměnu ze smlouvy o právním zastoupení.



Firma odmítá, že by měl Oršula vůči ní nějakou pohledávku. Předložené smlouvy označuje za neplatné, protože jsou obsahově neurčité. Ke stejnému závěru dospěl ohledně většiny smluv i odvolací senát.

"Zaplacení 32 milionů žalobci v lednu 2003 nemůžeme mít za uznání závazku. Existence závazku totiž v řízení prokázána nebyla," konstatovala soudkyně Vlasta Wohlmuthová. Právnička firmy po jednání uvedla, že Oršula tehdy dostal peníze jen proto, že Šťávu vydíral podáním insolvenčního návrhu.

Kauza Diag Human začala v roce 1991, kdy ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo soutěž na zpracování krevní plazmy.

Předběžně se dohodlo se společnostmi Novo Nordisk a Conneco, z níž se později stala firma Diag Human. Firmy ve výběrovém řízení neobstály.

V roce 1992 tehdejší ministr Martin Bojar společnosti Novo Nordisk sdělil, že řízení nevyhrála, protože se spojila s podezřelou firmou Conneco. Ta od roku 1995 požaduje odškodné za ušlý zisk. Stát tvrdí, že letitý spor skončil v jeho prospěch poté, co rozhodci zastavili přezkumné řízení.

Diag Human s tímto výkladem nesouhlasí. Nadále se domáhá plnění rozhodčího nálezu z roku 2008, podle nějž měl stát společnosti zaplatit 8,33 miliardy korun jako náhradu škody a úroky.