Část obcí na Vysočině vymírá, 116 jich má méně než stovku obyvatel

vesnice, ilustrační foto, (Trnová u Prahy)

vesnice, ilustrační foto, (Trnová u Prahy) Zdroj: Erben Eduard

Ze 704 samostatných sídel na Vysočině mělo zkraje tohoto roku 116 obcí méně než sto obyvatel. V nejmenší Vysoké Lhotě na Pelhřimovsku žije pouze 17 lidí. Přibližně polovina z těchto malých vesnic se v posledním desetiletí vylidňovala, jinde se podle Českého statistického úřadu podařilo lidi udržet. Najdou se i takové obce, v nichž od roku 2004 obyvatel podstatně přibylo, mezi ně patří třeba Vokov u Pelhřimova.

Vysočina s téměř 510 tisíci obyvateli je podle statistiky třetím nejméně lidnatým krajem v ČR. Skoro 57 procent lidí žije ve městech, jichž je na Vysočině 34. Nejpočetněji jsou v kraji zastoupeny vesnice s méně než 500 obyvateli. Vysoká Lhota poblíž Pacova patří mezi nejmenší samostatné obce v celé zemi; stejně obyvatel měla k 1. lednu obec Čilá v Plzeňském kraji.

Vysoká Lhota má na Vysočině také nejstarší obyvatele, jejich věkový průměr činí 61,5 roku. Starosta František Plášil velké šance na oživení nevidí. „Děti tady nejsou žádné,“ vysvětlil. Problémy s opuštěnými domy ale ve Vysoké Lhotě nemají, protože lidé, kteří odtud kdysi odešli za prací do města, nebo jejich potomci, si rodné domy drží jako rekreační chalupy.

Nejvíce malých obcí je na Pelhřimovsku

Největší počet samostatných obcí s méně než 100 obyvateli je z pěti okresů Vysočiny právě na Pelhřimovsku, počátkem roku jich bylo 34. Nachází se tam i druhá nejmenší obec Vysočiny, Chýstovice. V lednu v ní bydlelo 29 lidí, zatímco v roce 2004 ještě 40. Necelé čtyři desítky obyvatel mají obce Vápovice a Vanůvek na Jihlavsku a Jankov na Pelhřimovsku.

Před pěti lety spadal pod hranici 100 obyvatel i Vokov u Pelhřimova, ale rychle se rozrostl. V roce 2004 ve Vokově žilo 67 lidí, dnes 158. „Jsme čtyři kilometry od Pelhřimova a přitom na vedlejší silnici, takže je tu klid. Lidem se tu asi proto líbí,“ řekl starosta Petr Knežik. Pomohlo i to, že obec měla územní plán, takže se tam dalo stavět. Přibyly dvě nové ulice. „Jednu si lidé udělali úplně svépomocí a na druhou obec přispívala,“ uvedl starosta. S přílivem lidí se rozpočet Vokova zhruba zdvojnásobil na 1,9 milionu korun.

Nejmenší obcí na Žďársku je Spělkov poblíž Sněžného, kde bydlí 42 lidí. Před deseti lety bylo v tomto okrese nejméně obyvatel, 28, v Moraveckých Pavlovicích. Zkraje tohoto roku tam statistici evidovali 55 lidí. Starosta Josef Havránek ale řekl, že se počet zvýšil jen díky tomu, že k obci byla mezitím připojena ves Habří. V Pavlovicích podle něj věkový průměr obyvatel stoupá. „Jsme na vymření,“ konstatoval. Na Havlíčkobrodsku je podle ČSÚ nejmenší Sloupno se 44 obyvateli a na Třebíčsku Horní Smrčné, kde k 1. lednu bydlelo 48 lidí.

Malé obce na Karlovarsku a VZP řeší nedostatek lékařů