ČEB vypsala tendr na odkup stamilionových pohledávek za ruskými skláři

Česká exportní banka

Česká exportní banka Zdroj: CTK

Česká exportní banka vypsala výběrové řízení na postoupení pohledávek za svými dlužníky z oblasti výroby obalového skla na území Ruské federace. „Výše pohledávek se v úhrnu pohybuje v řádu desítek milionů eur,“ řekla na dotaz E15. cz Věra Dušková. Dluhy vznikaly od roku 2005.

Předmětem prodeje jsou pohledávky ČEB, potažmo státu, za šesti ruskými společnostmi – Kompania Progress, Actis, GlassTrade, Simbirskije Strojmaterialy, Zaprudnya-steklotara a Omsk-steklotara.

I vousaté pohledávky

„Pohledávky vznikaly v průběhu let 2005 až 2010. Rozhodnutí o odkupu je zcela v kompetenci banky a patří ke standardnímu řešení problémových pohledávek,“ upřesnila mluvčí ČEB.

Dotaz E15.cz, jaké kroky rozhodnutí o odkupu pohledávek ze strany ČEB předcházely, Dušková ponechala bez komentáře. Lhůta na podání přihlášek je stanovena do 31. ledna 2014. Právním poradcem ČEB pro tuto transakci je společnost BBH, advokátní kancelář.

V pravidlech výběrového řízení jsou jako posuzovaná kritéria stanovena výše kupní ceny nabízené za samostatnou pohledávku nebo soubor pohledávek, počet pohledávek, které chce účastník koupit, počet připomínek a návrhů na změny transakčních dokumentů vznesených účastníkem tendru a postavení uchazeče na trhu s obalovým sklem a jeho budoucí plány s nabytými pohledávkami.

ČEB prodává pohledávky za 1,5 miliardy