Ceny průmyslových výrobců v červnu zrychlily pokles na 0,2 pct.

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro E15

Ceny průmyslových výrobců v červnu mírně zrychlily meziroční pokles na 0,2 procenta z květnových 0,1 procenta. Klesly ceny v zemědělství, naopak ve stavebnictví a službách stouply. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. V meziměsíčním srovnání se snížily ceny v zemědělství a službách, v průmyslu a stavebnictví zůstaly beze změny. "Pro spotřebitele je jistě pozitivní zprávou, že nezdražují ani výrobky potravinářského průmyslu," dodal analytik ČSOB Petr Dufek.

„Inflace ve výrobě zatím rozhodně nevzniká,“ dodal Dufek. Ceny průmyslových výrobců totiž v uplynulých měsících postupně zpomalovaly pokles, červen ovšem přinesl mírné zrychlení. Významný vliv na výši cenové hladiny měl meziroční pokles cen elektřiny, plynu a páry o 8,7 procenta a těžby a dobývání o 4,8 procenta.

Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku se nezměnily. Rostly ceny koksu a rafinovaných ropných produktů, a to o 4,2 procenta, ceny dopravních prostředků o čtyři procenta a ceny kovů a kovodělných výrobků o 2,1 procenta.

Mnohem výrazněji zrychlil pokles cen zemědělských výrobců - z květnových 0,7 procenta na 2,8 procenta. V rostlinné výrobě se snížily ceny o 11,6 procenta, kdežto v živočišné se zvýšily o 8,6 procenta.

Růst naopak zaznamenaly meziročně ceny stavebních prací, které se podle odhadů zvýšily o 0,5 procenta, stejně jako v květnu. Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře byly vyšší o procento, proti květnu růst zrychlil.

ceny průmyslových výrobcůceny průmyslových výrobců | CSU