Ceny zboží z dovozu i vývozu dále rostly, zdražování však zpomalilo

Export

Export Zdroj: profimedia.cz

Německý export
Export
3
Fotogalerie

Ceny zboží a suroviny dovážených do Česka v březnu meziročně stouply o 2,8 procenta. Vývozní ceny byly vyšší o 2,6 procenta. V obou případech mělo největší vliv zdražení strojů a dopravních prostředků. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Proti únoru se ceny dovozu v březnu snížily o 0,1 procenta a vývozu o 0,3 procenta.

Index cen dovozu i vývozu v meziročním srovnání roste nepřetržitě od loňského června. Letos v únoru stouply vývozní ceny o 3,4 procenta a dovozní o 3,3 procenta.

Zásadní vliv na březnový meziroční růst cen vývozu mělo zdražení strojů a dopravních prostředků o 2,3 procenta. Nejvíce ale rostly ceny minerálních paliv, a to o 4,4 procenta. O více než čtyři procenta zdražily i potraviny a průmyslové spotřební zboží. "Ceny neklesly v žádné sledované skupině," konstatovali statistici.

Také na zdražování dovozu se zásadně projevily stroje a auta. Oproti loňskému březnu jejich ceny stouply o 3,6 procenta. Ještě výrazněji stouply ceny kovových rud, minerálních paliv či chemikálií. Ceny dovezených potravin v březnu klesly meziročně o 0,1 procenta.