Růst ekonomiky v prvním čtvrtletí zpomalil, odhadují analytici

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Safran

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Růst české ekonomiky v prvním čtvrtletí zřejmě zpomalil, a to v meziročním i mezičtvrtletním vyjádření. Vyplývá to z odhadů analytiků. Podle nich ekonomika v prvním čtvrtletí ekonomika rostla v průměru o 2,5 procenta a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,5 procenta. Český statistický úřad zveřejní první předběžný odhad HDP za 1. čtvrtletí 2019 ve středu 15. května. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku ekonomika meziročně vzrostla o 2,6 procenta a mezičtvrtletně o 0,8 procenta.

„Česká ekonomika zažila mírné zpomalení růstu, které bylo způsobeno zřejmě především meziroční stagnací průmyslu,“ uvedl hlavní ekonom UniCrecit Bank Pavel Sobíšek. "Po překvapivě silném výsledku z posledního čtvrtletí loňského roku, dynamika domácího HDP podle našeho odhadu v prvním letošním čtvrtletí zpomalila," uvedl i ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Za zpomalením růstu je podle analytičky Raiffeisenbank Elišky Jelínkové nepříznivý ekonomický vývoj v sousedních zemích, zejména v Německu. To ovlivňuje tuzemský průmysl a zhoršuje tak exportní výkon ekonomiky. „Naopak rychlý růst mezd bude nadále působit na dynamiku spotřeby domácností, což dokládá i solidní růst tržeb v maloobchodě na počátku roku. Rovněž investice by měly i nadále slušně růst, i když ne tak výrazně jako v loňském roce,“ uvedla.