ČEPS loni klesl zisk na 3,4 miliardy korun. Rostly výnosy a investice

ČEPS loni klesl zisk na 3,4 miliardy korun. Rostly výnosy a investice.

ČEPS loni klesl zisk na 3,4 miliardy korun. Rostly výnosy a investice. Zdroj: profimedia.cz

ČEPS loni klesl zisk na 3,4 miliardy korun. Rostly výnosy a investice.
Předseda představenstva ČEPS Martin Durčák.
3
Fotogalerie

Provozovateli tuzemské energetické přenosové soustavy ČEPS loni meziročně klesl zisk před zdaněním o 15,8 procenta na 3,4 miliardy korun. Stouply naopak celkové výnosy, proti roku 2019 o téměř 13 procent na 28,3 miliardy korun. Do rozvoje a modernizace přenosové soustavy firma investovala 5,9 miliardy korun, zhruba o 800 tisíc korun více než předloni. 

„Naším hlavním cílem je posílit infrastrukturu a přenosovou kapacitu soustavy. Mezi nejvýznamnějšími projekty investiční výstavby za uplynulý rok patří například dokončení výstavby nového dvojitého vedení V490/491 Přeštice – Vítkov v koridoru původní linky 220 kV a zprovoznění nové zapouzdřené rozvodny 420 kV Vítkov. V uplynulém roce také pokračovaly například práce na rekonstrukci a rozšíření transformovny Kočín,“ řekl dnes předseda představenstva ČEPS Martin Durčák.

Společnost upozornila, že jako regulovaný subjekt může dosáhnout pouze úrovně zisku stanovené regulačními parametry, které určuje Energetický regulační úřad (ERÚ). Mezi regulované parametry patří povolené náklady, odpisy a zisk. Pokud se dosažená skutečnost v některém roce odchyluje od stanovených hodnot, jsou určeny korekční faktory, které budou zahrnuty do regulačních parametrů v následujícím období. Ovlivňují tak hospodářské výsledky firmy s dvouletým posunem.

Celkové náklady ČEPS před zdaněním loni činily 24,9 miliardy korun. Firma dále uvedla, že loni přenesla elektrickou energii o celkovém objemu 65.058 gigawatthodin (GWh). Maximální zatížení přenosové soustavy (11.649 megawattů) podle ní bylo loni 22. ledna ve 10:00, minimální zatížení (4654 megawattů) pak 5. července v 06:00. „Z hlediska zahraniční spolupráce byla Česká republika exportní, celkové saldo České republiky činilo minus 10.153 GWh elektrické energie,“ dodala společnost.

ČEPS působí v ČR jako výhradní provozovatel přenosové soustavy na základě licence od ERÚ. Udržuje, obnovuje a provozuje 44 rozvoden se 79 transformátory a vedení o celkové délce téměř 5700 kilometrů. Sto procent akcií společnosti vlastní přes ministerstvo průmyslu a obchodu stát.