Černošický úřad udělil Babišovi další pokutu za střet zájmů, má zaplatit 250 tisíc

Premiér Andrej Babiš během zahájení předvolební kampaně ANO v Ústí nad Labem

Premiér Andrej Babiš během zahájení předvolební kampaně ANO v Ústí nad Labem Zdroj: ČTK / Hájek Ondřej

Městský úřad v Černošicích úřad uložil premiérovi Andreji Babišovi (ANO) pokutu 250 tisíc korun za přestupek proti zákonu o střetu zájmů. Premiér totiž nadále ovládá několik médií. Právu to řekl Václav Knotek, který premiéra v tomto správním řízení zastupuje. Babiš reagoval, že rozhodnutí úřadu považuje nezákonné a odvolá se proti němu. Černošický úřad uvedl, že jde o „nadále trvající přestupek“. 

Černošický úřad, který je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, kde premiér žije, vede s Babišem řízení o přestupku kvůli vlastnictví mediálních společností Londa a Mafra. Babiš tvrdí, že vložením holdingu Agrofert do svěřenských fondů ztratil vliv na holding i na všechny společnosti do něj začleněné, tedy i zmíněné mediální firmy.

Městský úřad v předchozím obdobném řízení Babišovi v roce 2019 uložil pokutu 200 tisíc korun. Středočeský krajský úřad jako odvolací orgán však řízení zastavil, střet zájmů se podle něj neprokázal. Letos v lednu se na černošický úřad opět obrátila organizace TI s tím, že disponuje novými důkazy ve věci. Černošice proto zahájily nové přestupkové řízení. V minulém týdnu úřad oznámil, že ve věci rozhodl, obsah ale nezveřejnil s tím, že k tomu není oprávněn.