Češi si nejvíce váží lékařů. Poslanci dopadli hůř než uklízečky

Prestiž povolání (průměrné bodové hodnocení)

Prestiž povolání (průměrné bodové hodnocení) Zdroj: CVVM

Češi si dále nejvíce váží profese lékařů, vědců a učitelů na vysoké škole. Nejnižší prestiž mají naopak stále poslanci, ministři a uklízečky. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro průzkum veřejného mínění (CVVM).

Lidé při hlasování udělovali 26 profesím bodové hodnocení od jednoho do 99 bodů. Povolání lékaře, které v žebříčku zaujímá dlouhodobě první pozici, označilo nejvyšším hodnocením 45 procent dotázaných, což je o tři procentní body více než v roce 2011. Podle CVVM dotazování nepotvrdilo úvahy, že prestiž lékařů po akci Děkujeme, odcházíme, zaměřené na zlepšení platových podmínek, klesne.

Vědcům udělilo maximum bodů 15 procent lidí. Povolání učitele na vysoké škole ohodnotilo nejvyšším počtem bodů šest procent respondentů.

Prestiž povolání (průměrné bodové hodnocení)Prestiž povolání (průměrné bodové hodnocení) | CVVM

Maximum 99 bodů bylo uděleno každé profesi alespoň jednou, tedy i těm, které zaujímají poslední místa v žebříčku. Více než tři procenta dotázaných udělilo maximum jen knězi, soudci, zdravotní sestře, učiteli či učitelce na základní škole a vysokoškolskému učiteli. Oproti roku 2011 tak nedošlo k větším posunům.

Jednobodovým minimem byly oceněny také všechny profese alespoň jednou. Nejčastěji dostal jeden bod poslanec, ohodnotilo ho tak 27 procent respondentů, což je o sedm procentních bodů více než loni. Povolání uklízečky dostalo jeden bod od 22 procent dotázaných a ministerské povolání ohodnotilo jedním bodem 11,5 procent respondentů.