Česká ekonomika loni klesla o 0,4 procenta. Dolů ji táhla nízká spotřeba domácností

Česká ekonomika loni oslabila, potvrdil statistický úřad.

Česká ekonomika loni oslabila, potvrdil statistický úřad. Zdroj: Grafika e15

Tuzemské hospodářství v loňském roce meziročně kleslo podle zpřesněného odhadu o 0,4 procenta po nárůstu o 2,4 procenta v roce 2022. Český statistický úřad (ČSÚ) v pátek potvrdil svůj první odhad z konce ledna. V posledním čtvrtletí loňského roku hrubý domácí produkt (HDP) meziročně klesl o 0,2 procenta, proti třetímu čtvrtletí naopak stoupl o 0,2 procenta. I tato čísla se shodují s předchozím odhadem statistiků.

Vývoj za celý loňský rok podle ČSÚ negativně ovlivnily výdaje na konečnou spotřebu domácností a změna stavu zásob, zatímco pozitivní vliv měly výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí a tvorbu hrubého fixního kapitálu a také zahraniční poptávka.

Na vývoj HDP v posledním kvartále loňského roku pozitivně působila zahraniční poptávka a růst spotřebních výdajů domácností. „Naopak tomu bylo u tvorby kapitálu, kde sice rostly investice do fixního kapitálu, ale výrazně poklesl stav zásob,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Podle ekonomů je nepochybně pozitivní, že ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí mezikvartálně mírně vzrostla a došlo k růstu, byť mírnému, u spotřeby domácností. „Obratem je však třeba zmínit, že mezikvartální růst HDP ve čtvrtém kvartále přišel po poměrně výrazném mezikvartálním poklesu HDP ve třetím čtvrtletí a objemově ve stálých cenách se nachází pod první polovinou letošního roku. Na mírné oživení spotřeby domácností je zase nutné se dívat optikou toho, že se spotřeba domácností nachází o více jak osm procent pod úrovní ze čtvrtého čtvrtletí roku 2019,“ vysvětluje analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. 

„Hlavní problém zaostávání vývoje HDP vidím zejména v propadu spotřeby domácností oproti konci roku 2019. To jde na vrub silnému propadu reálných příjmů domácností, mohou zde však hrát roli i další efekty, například nákupy domácností v zahraniční či přechod do šedé ekonomiky,“ míní hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. 

V letošním roce tak podle expertů lze sice počítat s růstem HDP, ale jen velmi umírněným, kolem 0,5 procenta. „K růstu ekonomiky by měla začít konečně přispívat spotřeba domácností, mírné pozitivní příspěvky lze očekávat i od čistého exportu a investic. Negativně do HDP budou pravděpodobně po celý letošní rok přispívat zásoby,“ odhaduje Novák. Výsledně se tím pádem HDP ve stálých cenách ani v roce 2024 zřejmě nedostane nad úroveň ze čtvrtého kvartálu 2019.