České předsednictví EU bude levné. Vláda seškrtala rozpočet na polovinu

Odpovědný přípravu českého předsednictví EU v roce 2009 byl ministr pro evropské záležitost Alexandr Vondra (ODS)

Odpovědný přípravu českého předsednictví EU v roce 2009 byl ministr pro evropské záležitost Alexandr Vondra (ODS) Zdroj: Martin Přibyl / Aha

Plastika Entropa byla symbolem českého předsednictví EU
Plastika Entropa, byla vystavena v pražském centru současného umění Dox.
Entropou vzbudil David Černý pořádné vášně. Zvlášť v Bulharsku, které připodobnil k tureckému záchodu
předsednictví EU
Hlavní motto kampaně k předsednictví ČR EU bylo "Evropě to osladíme". Úřad nechal vyrobit řadu upomínkových předmětů s barevným logem
8
Fotogalerie

Výrazně méně než Finsko, Rumunsko nebo Slovensko vynaloží Česko na předsednictví Evropské unii v roce 2022. Vláda odhlasovala návrh premiéra Andreje Babiše, aby půlroční šéfování Radě EU stálo 48 milionů eur, tedy něco přes 1,2 miliardy korun. Původně měl být rozpočet 2,6 miliardy. Ministři za ČSSD, která považuje schválenou sumu za nízkou, pro materiál nehlasovali. 

„Vidíme tam velké rezervy v personální oblasti a v oblasti zajištění bezpečnosti. Pana premiéra jsem na to upozornil,“ řekl ministr vnitra a předseda sociální demokracie Jan Hamáček s tím, že výdaje měly být o 20 milionů eur (516,5 milionu korun) vyšší. 

„Je to prestižní věc a možnost sebepropagace země. Když na to rezignujeme, je to k naší škodě,“ míní ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Například Rumunsko vynaložilo za letošní předsednictví 75 milionů eur (1,9 miliardy korun). Finsko, které má o polovinu méně obyvatel než Česko a Radu EU vede nyní, si odkleplo 70 milionů eur (1,8 miliardy korun).

Politolog Jan Kovář z Ústavu mezinárodních vztahů souhlasí se Zaorálkem, že šetřit na vedení EU se nemusí vyplatit. „Předsednictví je stále důležitý institut, který může pomoci prosadit zájmy členských zemí,“ připomněl Kovář.

Nelze však vyloučit, že české předsednictví bude dražší. Výrazně se prodražilo například Rakousku. V minulosti si vyhradilo 43 milionů eur (1,1 miliardy korun), více než dvojnásobek však muselo nakonec doplatit.

Podle Babišova návrhu budou náklady na nové pracovníky činit 215 milionů korun, vysílání pracovníků do stálého zastoupení ČR v Bruselu pak přijde na 250 milionů. Celkem by měla vláda zaměstnat kvůli předsednictví dvě stovky lidí.