Českem a Slovenskem projede velký konvoj americké armády

Americký konvoj (archivní foto)

Americký konvoj (archivní foto) Zdroj: CTK

Americký konvoj v Polsku (archivní foto)
Americký konvoj v Polsku (archivní foto)
Americký konvoj v Polsku (archivní foto)
Americký konvoj (archivní foto)
Americký konvoj (archivní foto)
7
Fotogalerie

Zeměmi střední Evropy projede v červnu a červenci velký konvoj americké armády, který z Německa zamíří přes Českou republiku a Slovensko na společné cvičení spojenců do Maďarska, Rumunska a Bulharska. Novinářům to dnes řekl slovenský ministr obrany Peter Gajdoš. Dodal, že včasným zveřejněním údajů o přesunech vojenské techniky chce zabránit případným spekulacím veřejnosti. Podobný přesun amerických vojáků předloni provázely akce jejich příznivců a odpůrců.

Američtí vojáci se v létě zúčastní v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku jednoho z největších letošních cvičení Severoatlantické aliance pod názvem Saber Guardian 2017. Zapojí se do něj na 25 tisíc osob. Návrat z cvičení je naplánován na srpen.

Součástí silničního přesunu americké armády bude i bojová technika, jako například tanky. Kolona nepojede najednou, ale bude rozdělena do několika menších jednotek. Slovensko slíbilo americkým vojákům v případě potřeby logistickou podporu, jako například doplnění pohonných hmot či ubytování.

"Přes území Slovenska bude projíždět několik stovek kusů bojové techniky různého typu (a) příslušníci armády Spojených států. Tímto jsme chtěli informovat veřejnost a předejít dezinformacím včetně informací, že se chystáme na nějaký útok," řekl Gajdoš.

Vojenská technika armády Spojených států se přesouvala Slovenskem i v uplynulých měsících. Fotky bojových vozidel tehdy vyvolaly různé spekulace na sociálních sítích.

Větší americký konvoj projel Slovenskem na podzim roku 2015. Na jeho příjezd na Slovensko tehdy čekaly desítky příznivců i odpůrců. Podle Gajdoše je Slovensko připraveno na případné opakování protestů, chystaný přejezd jednotek americké armády přes Slovensko bude zajišťovat policie.