Českem projíždí předvoj kolony vojáků USA, část dorazila do Prahy

Americký konvoj na českém území (archivní foto z jara 2015)

Americký konvoj na českém území (archivní foto z jara 2015) Zdroj: CTK

Do Česka vjel 29. března americký konvoj na cestě z cvičení v Pobaltí na základnu v bavorském Vilsecku.
Do Česka vjel 29. března americký konvoj na cestě z cvičení v Pobaltí na základnu v bavorském Vilsecku.
Do Česka vjel 29. března americký konvoj na cestě z cvičení v Pobaltí na základnu v bavorském Vilsecku.
Do Česka vjel 29. března americký konvoj na cestě z cvičení v Pobaltí na základnu v bavorském Vilsecku.
Do Česka vjel 29. března americký konvoj na cestě z cvičení v Pobaltí na základnu v bavorském Vilsecku.
25
Fotogalerie
U Rozvadova na Tachovsku vjel do ČR ve středu dopoledne americký vojenský konvoj mířící z bavorské základny ve Vilsecku na cvičení do Maďarska. Předvoj hlavního konvoje, který republikou projede v neděli a pondělí, má za úkol trasu do Maďarska vyzkoušet. V kasárnách v Praze-Ruzyni se s vojáky přivítal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Z Prahy budou Američané pokračovat do Vyškova, kde vojáci přenocují.

První část konvoje tvořená 11 vozidly včetně obrněnců Stryker překročila hranice u Rozvadova na Tachovsku v 10:00, další část, ve které jsou převážně těžké nákladní automobily, dorazila o necelé tři hodiny později. Do Vyškova by měli Američané přes Brno dojet před 22:00.

„Nyní máme v Česku kolem 30 vozidel a něco přes 100 vojáků,“ řekl novinářům velitel jednotky Jonathan L. Due. Pochvaloval si spolupráci s českou armádou i přijetí veřejností. Menší část jednotky podle něj z Prahy zamíří zpět do bavorského Vilsecku, zbytek bude z Vyškova pokračovat do Maďarska.

Do Prahy se menší část konvoje dostala kolem poledne, druhá část měla dorazit v 15:00. Podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška ale konvoj nabral zpoždění již v Německu. Aby vojáci nepřijeli do kasáren během setkání se Stoltenbergem a Sobotkou, kolona se zastavila před Prahou a do kasáren dojela kolem 17:00. Do Vyškova, kde Američané přenocují, z Prahy vyjeli krátce po 18:15, řekl mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

Ve Vyškově by měli být po 22:00. Při přesunu po dálnici D1 na Benešovsku však mělo jedno vozidlo potíže a konvoj musel kolem 20:00 zhruba na 53. kilometru na chvíli přerušit jízdu. „Konvoj zastavil, protože měli přehráté jedno vozidlo, ale zase rychle se dal do pohybu,“ uvedla policejní mluvčí Markéta Johnová.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg (vpravo) zahájil 9. září dvoudenní návštěvu České republiky. Na snímku je při prohlídce vojenských kasáren v Praze-Ruzyni v doprovodu premiéra Bohuslava Sobotky (uprostřed).Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg (vpravo) zahájil 9. září dvoudenní návštěvu České republiky. Na snímku je při prohlídce vojenských kasáren v Praze-Ruzyni v doprovodu premiéra Bohuslava Sobotky (uprostřed). | CTK Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg (vpravo) zahájil 9. září dvoudenní návštěvu České republiky. Na snímku je při prohlídce vojenských kasáren v Praze-Ruzyni v doprovodu premiéra Bohuslava Sobotky (uprostřed).

Vojáci politikům, kteří dnes budou v Praze jednat o migraci nebo o dalším postupu NATO ve změněném bezpečnostním prostředí Evropy, ukázali svou techniku a popsali její schopnosti. Stoltenberg nastoupil i do jednoho z obrněnců. Generální tajemník NATO se vojáků zeptal mimo jiné na cestu po českých silnicích. Setkání zakončili společnou fotografií.

Američtí vojáci během týdne projedou Českem ještě dvakrát. Po dnešní předsunuté jízdě se část vojáků vrátí v pátek a sobotu přes Česko zpět do Německa. V neděli se na cestu vydá hlavní část amerických sil. Konvoj by mělo tvořit do 550 vojáků a asi 150 vozidel včetně obrněnců Stryker. Po českých dálnicích a rychlostních silnicích pojedou rozděleni do více kolon, aby neblokovaly dopravu. Američané se v Maďarsku zúčastní cvičení NATO Brave Warrior 2015.

Galerie: Americký konvoj projížděl Českem už na jaře

Podobný americký konvoj projel Českem na přelomu března a dubna. Vzbudil značný zájem veřejnosti. Zprvu se ozývaly spíše kritické hlasy lidí z okruhu spolků sympatizujících s Ruskem. Při průjezdu ale americké vojáky vítaly tisíce příznivců, a to ve městech, kde přespávali, i kolem silnic.

Přes tři tisíce průjezdů a přeletu za půl roku

Za první pololetí letošního roku se přes území ČR uskutečnilo 3727 tranzitních průjezdů a přeletů příslušníků ozbrojených sil jiných států, z toho 3622 leteckých. Po pozemních komunikacích se přes republiku v 18 silničních proudech a 87 samostatných přesunech přepravilo 1277 zahraničních vojáků.