Česko chce syrský konflikt řešit pomocí diplomacie

Boje v Sýrii nekončí.

Boje v Sýrii nekončí.

České ministerstvo zahraničí se k možnému mezinárodnímu vojenskému úderu v Sýrii staví rezervovaně. Praha navzdory nedávnému chemickému útoku u damašku nadále považuje za jediné účinné řešení syrského konfliktu diplomatickou cestu.

Ministerstvo zahraničí je zprávami o nasazení chemických látek „znepokojeno“. „Považujeme užití chemických zbraní za nepřípustné a v přímém rozporu s platnými mezinárodními úmluvami bez ohledu na totožnost pachatele a okolnosti útoku,“ stojí v prohlášení.

„Vzhledem k panujícím spekulacím o možnosti mezinárodního vojenského zásahu proti ozbrojeným silám či objektům syrského státu Česká republika znovu připomíná, že nadále považuje za jediné účinné řešení vnitrosyrského konfliktu řešení diplomatické a mírové,“ uvedlo ministerstvo.

Situace v Sýrii zůstává podle české diplomacie „značně nepřehledná a dynamicky se vyvíjí ze dne na den“. Na dotaz, zda v Damašku zůstává i nadále otevřen český zastupitelský úřad, ministerstvo neodpovědělo. Jeho šéfka Eva Filipi by tento týden měla být v Praze na poradě českých velvyslanců.

Odborníci OSN dnes obnovili inspekci míst údajných chemických útoků v Sýrii, kde již delší dobu zuří občanská válka. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun pro ně žádá nejméně čtyři dny, aby mohli práci dokončit. Británie už připravila návrh rezoluce, který má dnes projednat Rada bezpečnosti OSN. Text odsuzuje útoky a žádá o mandát pro ochranu civilistů.

Syrská vláda, jíž je útok připisován, odpovědnost za údajný chemický útok popírá. Oznámila, že jsou za ním teroristé, které podpořily USA, Británie a Francie. Teroristické skupiny prý týmiž prostředky brzo zaútočí v Evropě.