Česko je v inovacích sedmnácté v EU

Tokamak.
V rámci Týdne vědy
a techniky si mohli
návštěvníci prohlédnout
pracoviště Ústavu fyziky
a plazmatu Akademie
věd v Praze. Na snímku
je zařízení tokamak,
sloužící jako magnetická
nádoba pro uchovávání
vysokoteplotního
plazmatu. Vědci jej
používají k výzkumu
slučování jader atomů,
což má do budoucna
přinést revoluci
v energetice.

Tokamak. V rámci Týdne vědy a techniky si mohli návštěvníci prohlédnout pracoviště Ústavu fyziky a plazmatu Akademie věd v Praze. Na snímku je zařízení tokamak, sloužící jako magnetická nádoba pro uchovávání vysokoteplotního plazmatu. Vědci jej používají k výzkumu slučování jader atomů, což má do budoucna přinést revoluci v energetice. Zdroj: ctk

Česká republika zaostává v inovacích za řadou evropských zemí, ukázala dnes zveřejněná zpráva Evropské komise. Mezi 27 státy unie Česku v inovativnosti patří až 17. místo.

Komise dnes také podotkla, že se sice inovační výkonnost zlepšila v uplynulém roce takřka ve všech zemích EU, avšak ani to podle ní nestačí k tomu, aby unie vyrovnala zaostávání za lídry v tomto směru. Těmi jsou Japonsko, Spojené státy či Jižní Korea.

Na čele pomyslného žebříčku inovativnosti, který je sestaven na základě sledování 24 různých ukazatelů, stojí v EU Švédsko, za nímž následují Dánsko, Německo a Finsko. Na opačném pólu naopak figurují Lotyšsko, Bulharsko a Litva.

Českou republiku komise zařadila až do třetí ze čtyř skupin, kterou označila názvem „umírnění inovátoři“. Podle komise je Česko relativně silné v oblasti lidských zdrojů, nad průměrem je Česko také v oblasti financování a podpory duševního vlastnictví.
Kromě Česka jsou ve stejné skupině třeba i Itálie, Portugalsko či Slovensko s Polskem.

„Letošní výsledky přináší jasné varování, že na podporu inovací je třeba vynaložit větší úsilí,“ řekl eurokomisař Antonio Tajani. „Chceme-li dohnat náskok našich hlavních hospodářských partnerů a překonat současnou krizi, musíme veškerou pozornost věnovat právě inovacím,“ dodal.

Inovační výkonnost EU ve srovnání s hlavními světovými konkurenty

Inovační výkonnost ve srovnání s hlavními světovými konkurentyInovační výkonnost ve srovnání s hlavními světovými konkurenty | europa.euZdroj: EK