Česko kvůli nelegální migraci obnoví kontroly na hranici se Slovenskem

Česká policie do začátku roku zadržela 11 tisíc nelegálních migrantů

Česká policie do začátku roku zadržela 11 tisíc nelegálních migrantů Zdroj: ČTK / Šálek Václav

Vláda rozhodla kvůli nelegální migraci o dočasném obnovení kontrol na státní hranici se Slovenskem. Na tiskové konferenci po jednání vlády to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Opatření bude platit od půlnoci ze středy na čtvrtek. V první fázi podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) bude trvat deset dní, tedy do 8. října.. Čas chce kabinet využít k jednání se slovenskou stranou, poté situaci vyhodnotí.

Vnitro společně s policií podle vicepremiéra v posledních týdnech vyčerpalo všechny možnosti standardních opatření. „Dali jsme k dispozici všechna ubytovací zařízení Správy uprchlických zařízení, zřídili jsme dvě registrační centra,“ poznamenal. Imigranty policie ztotožňovala, byly jim odebírány biometrické údaje, dostávali výjezdní příkaz k opuštění území Česka.

„Vnitřní hranice bude možné překračovat pouze v místech tomu určených, ale bez jakéhokoli časového omezení,“ vysvětlil Rakušan.

Policie v Česku zajistila od začátku roku už 11 tisíc nelegálních migrantů, uvedl Rakušan. Za celý loňský rok jich podle policejní statistiky bylo 1330.

Bezpečnostní situace České republiky je podle Fialy stabilní. Cizinci přicházející zejména ze Sýrie využívají Česko jako tranzitní zemi, chtějí přes ně pokračovat do dalších států EU. „Ale musíme udělat toto preventivní opatření, abychom si dokázali s tou situací dlouhodobě poradit a abychom odradili nelegální migranty od využívání této trasy,“ doplnil předseda vlády.

Ministerstva vnitra a spravedlnosti pracují na novele, která by výrazným způsobem zvýšila tresty za převaděčství, uvedl Rakušan.

Ministr připomněl, že několikrát se svým slovenským protějškem jednal a žádal, aby slovenská strana plnila mezinárodní smlouvy týkající se readmise imigrantů. To znamená, že v případě, kdy nelegální migrant přichází ze Slovenska, byl následně Slovenskem přijat zpět. „Tady jsme nedosáhli diplomatickými kroky takových úspěchů, jak jsme čekali,“ řekl Rakušan.

O obnovení kontrol Rakušan informoval už během zasedání vlády ministry vnitra Slovenska, Německa, Rakouska a Polska. Hovořil také s eurokomisařkou zodpovědnou za vnitřní bezpečnost Ylvou Johanssonovou a s hejtmany dotčených krajů.

Zavedení kontrol zatím na deset dnů Rakušan vysvětlil tím, že Česko se jako členská země EU musí řídit schengenským hraničním kodexem. „Ten přesně definuje, za jakých podmínek a kdy členský stát může uzavřít vnitřní hranice v rámci schengenského prostoru,“ vysvětlil.

Drtivá většina migrantů má podle ministra syrský původ, nepřichází ale přímo ze Sýrie, nýbrž z Turecka. Jde podle něj o celoevropský problém, do Rakouska například přicházejí tisíce lidí denně, přičemž je cílovou zemí, ne jen tranzitní.