Česko může získat miliardu na ekologické autobusy, míní Podivínský

Ministr životního prostředí v demisi Tomáš Jan Podivínský

Ministr životního prostředí v demisi Tomáš Jan Podivínský Zdroj: CTK

V dohledné době by Česká republika mohla získat z peněz Evropské unie dodatečnou miliardu korun na obnovu autobusového parku v Ostravě novými vozy na stlačený zemní plyn. Po jednání s eurokomisařem Janezem Potočnikem to v Bruselu uvedl český ministr životního prostředí Tomáš Podivínský.

„Bude to náhrada těch nejvíce čmoudících autobusů za ekologické autobusy na zemní plyn,“ vysvětlil ministr končící úřednické vlády. Česko má podle něj „velmi dobrou naději peníze získat ve velmi dohledné době“.

Ostravský dopravní podnik DPO má projekty obnovy připravené už od loňského listopadu. Pokud budou peníze k dispozici, plánuje vyměnit zhruba třetinu autobusů za nové, které by využívaly ekologický pohon na CNG - stlačený zemní plyn. V plánu je také vybudování dvou plnících stanic s CNG. Všechny tyto autobusy by v ulicích města mohly jezdit v říjnu roku 2015.

Podivínský dnes v rozhovoru pro ČTK připomněl, že doprava je v Moravskoslezském kraji odpovědná za přibližně třetinu znečištění, druhou třetinu mají na svědomí velké podniky a zbytek lokální topeniště.