Česko navštívilo rekordní počet turistů

Letiště Václava Havla Praha.

Letiště Václava Havla Praha. Zdroj: ČTK

Do Česka přijelo loni rekordních 31,1 milionu zahraničních návštěvníků, meziročně o 11,7 procenta více. V tuzemských hotelech, penzionech, kempech a soukromí se jich z toho ubytovalo 12,2 milionu. Dalších 16,2 milionu byli jednodenní návštěvníci a 2,6 milionu cizinců byli tranzitující návštěvníci. Vyplývá to z výsledků aktuálního průzkumu agentury CzechTourism.

"Ve srovnání s rokem 2015 tak vzrostl počet zahraničních účastníků cestovního ruchu o 3,3 milionu," uvedla mluvčí agentury Martina Fišerová. Zahraniční návštěvníci loni utratili podle odhadu celkem 228 miliard Kč. Ve srovnání s rokem 2015 tak vzrostly jejich celkové výdaje o 22 miliard korun, tedy o 10,5 procenta.

Hlavními důvody návštěvy ČR jsou především nákupy a dovolená. "Praha je dlouhodobě atraktivní pro třetinu všech návštěvníků, jednodenní návštěvníci poté navštěvují především místa v blízkosti hranic, jako jsou horské oblasti," dodala Fišerová. Nákupnímu cestovnímu ruchu dominují destinace v blízkosti větších hraničních přechodů jako jsou Aš, Folmava, Hodonín, Chomutov či Cheb.

Tři čtvrtiny turistů míří především do Prahy. S odstupem následují Brno, Český Krumlov, Karlovy Vary, Plzeň a lázeňská a turisticky zajímavá místa.

Z průzkumu vyplynulo, že více než devět z deseti návštěvníků bylo s návštěvou Česka velmi spokojeno (65 procent) či spíše spokojeno (30 pct). "Pokud byly uváděny některé důvody nespokojenosti, pak se jednalo zejména o infrastrukturu a stav silnic, jazykovou nevybavenost, přístup obyvatel a ceny vybraných služeb," dodala ředitelka Institutu turismu Markéta Vogelová.

Nejvíc návštěvníků tradičně přijíždí z Německa (40 procent), Slovenska (12 pct) a Rakouska (9 pct). V případě turistů, kteří se v ČR ubytují, tvoří největší skupinu také Němci, kterých je 16 procent. Dále jsou to Italové (8 pct) a Britové (8 pct).

"V průběhu let 2011 až 2016 postupně rostl podíl Italů, nyní patří Italům druhá příčka v návštěvnosti. Ve srovnání s rokem 2015 také vzrostl podíl Britů," dodala Vogelová.