Česko nižší cíl pro emise v Bruselu neprosadí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Snaha Česka udržet evropský cíl pro snižování emisí oxidu uhličitého do roku 2030 na 35 procentech je marná. „Na březnovém summitu byla vidět shoda na cíli snížit emise o 40 procent,“ přiznal státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza na konferenci Leading Minds Forum, které pořádá vydavatelství Mladá Fronta. Proto si Česko bude muset v příštích měsících pohlídat splnění ostatních požadavků.

„Nic, co bude přijato, nesmí ohrozit svobodu členských států určit si vlastní energetický mix. Nechceme žádný cíl pro obnovitelné zdroje a budeme požadovat záruky, že se žádný takový cíl časem neobjeví třeba v podmínkách pro čerpání peněz ze strukturálních fondů,“ dodal Prouza. Spojence chce především hledat v řadách nových členských států Evropské unie.

Spoléhat se například na pomoc Polska však může být podle českých energetiků ošidné. Polsko se snaží unijní dohodu o emisích a dalších cílem dlouhodobě torpédovat. „Už dříve se navíc stalo, že se partneři z visegrádské čtyřky za našimi zády dohodli se velkými státy,“ upozorňuje Ivo Hlaváč, člen představenstva společnosti ČEZ.