Česko pošle na Blízký východ pět milionů na potraviny pro uprchlíky

Syrská běženkyně v táboře v Libanonu.

Syrská běženkyně v táboře v Libanonu. Zdroj: ctk

Pět milionů korun ze svého humanitárního rozpočtu schválilo ministerstvo zahraničí pro vysídlené obyvatelstvo v Sýrii a syrské uprchlíky v Jordánsku a Libanonu. Uvedlo to dnes Ministerstvo zahraničních věcí na svých stránkách. Pomoc je určena na programy potravinové pomoci, které zajišťuje Světový potravinový program (WFP). Na zvýšení pomoci se dohodli lídři zemí Evropské unie na summitu v Bruselu před dvěma týdny.

Summit Evropské unii slíbil poslat WFP a Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) nejméně miliardu eur (zhruba 27 miliard korun). Pomoc má jít do Libanonu, Jordánska, Turecka a dalším zemím v blízkovýchodním regionu, které poskytly útočiště více než 4,5 milionu uprchlíků ze Sýrie.

Čtyřletá občanská válka v Sýrii, která si vyžádala na 250 tisíc obětí, vyhnala ze svých domovů už přes 11 milionů lidí, včetně vnitřních uprchlíků (ti, kteří byli vyhnáni ze svých domovů, ale zůstali v zemi). Nejvíce Syřanů se uchýlilo do Turecka, kde jich je nyní už přes dva miliony.

Léčení v Česku

Česká republika pomáhá syrským uprchlíkům v oblasti také prostřednictvím programu MEDEVAC, v jehož rámci mimo jiné vyjíždějí čeští lékaři operovat nemocné a raněné. Jen letos byli několikrát v Jordánsku. V pondělí by díky tomuto programu měli do Česka přiletět Syřané s nemocnými dětmi, které se budou léčit v tuzemských nemocnicích.

Letos v červnu například poslala Česká republika 45 milionů korun na rozvoj infrastruktury uprchlického tábora Zatárí v Jordánsku, kde mají tyto peníze pomoci vybudovat bezpečnou elektrickou síť pro obyvatele tábora. Dohodu o tomto peněžním daru podepsalo ministerstvo vnitra s UNHCR.

Syrským uprchlíkům pomáhají také české nevládní organizace, které organizují sbírky i pomoc dobrovolníků. Například organizace Člověk v tísni má též stálé kanceláře v syrském Aleppu a Idlíbu a od vypuknutí konfliktu v Sýrii v roce 2011 do poloviny letošního roku doručila do oblasti přímou pomoc pro 1,6 milionu Syřanů.