Česko přijde o 35 miliard na dotacích. Zeman: Může za to laxnost vlády

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je podle prezidenta Miloše Zemana zodpovědná za to, že Česko nevyčerpá asi 35 miliard korun z evropských fondů. Zeman to řekl v rozhovoru v Českém rozhlase Plus, hovořil přitom o laxnosti a neschopnosti. Sobotka v reakci uvedl, že jeho vláda čerpání evropských peněz zásadně zlepšila. Za případné nedočerpání podle něj nesou zodpovědnost hlavně minulé vlády.

„Obecně vzato, kdyby někdo v této zemi ukradl 35 miliard, stane před soudem, doufám. A když vlastní laxností, vlastní neschopností nechá propadnout 35 miliard, tak je to špatně a přitom se mu nestane nic,“ konstatovala hlava státu.

Dříve se podle Zemana mluvilo o tom, že Česko nevyčerpá dokonce 100 miliard korun, a tak teď panuje nadšení, že to bude jen 35 miliard. Podle prezidenta je to ale stejně obrovská částka. „Představte si, co všechno by se za ni dalo postavit,“ poznamenal.

„Naše vláda převzala odpovědnost až na jaře roku 2014, a nemohla tedy ovlivnit, kolik peněz se vyčerpalo v předcházejících sedmi letech,“ reagoval na Zemanova slova Sobotka. „Hlavní odpovědnost za případné nedočerpání nesou vlády, které byly u moci během programového období 2007 až 2013. Jednalo se o vládu premiérů Topolánka, Fischera, Nečase a Rusnoka,“ podotkl také.

Sobotka: Naše vláda převzala odpovědnost až na jaře roku 2014, a nemohla tedy ovlivnit, kolik peněz se vyčerpalo v předcházejících sedmi letech

Kolik z přiděleného množství peněz Česko nevyčerpá, není podle Sobotky zatím možné přesně určit. „Ještě před rokem odhady nedočerpání v letošním roce přesahovaly 85 miliard korun, nyní jsou odhady o cca 50 miliard korun nižší a finální čísla mohou být ještě nižší,“ uvedl. Ministerstvo pro místní rozvoj sdělilo, že odhady nedočerpání jsou nyní 36 miliard korun.

Zeman v rozhovoru navrhl řešení problémů s čerpáním do budoucna. „Já si myslím, že pro budoucí plánovací období, když už se to nepodařilo teď, by takovým řešením byl zásobník užitečných projektů, do kterého byste sáhnul, když vám nějaký jiný projekt v tom operačním projektu nevyjde,“ uvedl. Pro období 2007 až 2013 mělo Česko k dispozici bezmála 800 miliard korun z evropských fondů. Zeman nedávno Sobotkovu vládu pochválil za to, že podle něj vymanila hospodářství ze svěrací kazajky škrtících opatření minulých pravicových kabinetů.