Česko zkrápí vytrvalý déšť, hrozí další povodně

Rozvodněný Botič u Hostivařského náměstí v Praze

Rozvodněný Botič u Hostivařského náměstí v Praze Zdroj: ctk

V Česku, hlavně na Českomoravské vrchovině, ale také na severu země v horách a na jihu Čech, hrozí kvůli dešťům v noci na úterý výrazný vzestup hladin řek. Ústřední povodňová komise dnes večer varovala před vylitím řek z koryt, bleskovými povodněmi, které mohou nastat už v úterý ráno. Nebezpečí povodní hrozí podle komise v následujících 48 hodinách.

Rizikové jsou mimo jiné Nežárka, Malše, Sázava, Dyje, Chrudimka, Loučná, Výrovka, Svratka, Třebůvka, Třebovka, později Lužnice, Stěnava a menší toky v Krkonoších, na nichž může být dosažen 3. povodňový stupeň. Na tocích horního a středního Labe hrozí 2. povodňový stupeň a na řekách u Jeseníků 1. stupeň.

Poslední záplavy udeřily na začátku června, odstupující premiér Petr Nečas před časem mluvil o tom, že celkové škody dosáhnou desítek miliard korun. Nyní hrozí záplavy znovu.

„Ústřední povodňová komise upozorňuje, že v následujících 48 hodinách hrozí na území Česka, zvláště pak na Českomoravské vrchovině a návětří severních hor, nové povodňové ohrožení včetně takzvaných bleskových povodní,“ řekl novinářům ministr životního prostředí v demisi Tomáš Chalupa, který je současně předseda Ústřední povodňové komise.

Komise, která se sejde znovu v úterý v 9:00, vyzvala povodňové orgány v Jihočeském, Středočeském, Pardubickém a Jihomoravském kraji a na Vysočině k přípravám na povodně. Dále doporučila povodím Labe, Vltavy a Moravy pokračovat v odpouštění přehrad, aby se zvýšil jejich retenční potenciál. Radí také vyklidit techniku používanou při likvidaci následků po předchozích povodních z koryt rizikových vodních toků a z jejich bezprostřední blízkosti a také doporučuje lidem odklidit automobily z blízkosti řek.

Současně Chalupa zdůraznil, že v době, kdy bude na řekách platit 2. a 3. povodňový stupeň, bude zakázána plavba. Zákaz má zamezit zbytečným ztrátám na životech.

Povodňová komise aktivovala krizovou linku 267122998 a 267122462, doplnil Chalupa.

Dnes večer se sešla i pracovní skupina povodňové komise hlavního města, kterou svolal primátor Tomáš Hudeček, aby radnice získala informace o možném dalším vývoji s ohledem na meteorologické a hydrologické předpovědi.

Podle mluvčí pražského magistrátu Ivy Vojtkové ze setkání vyplynulo, že i když v příštích dnech budou kulminovat Sázava a Berounka, Vltava by se v hlavním městě neměla dostat přes první povodňový stupeň. „Ale jsme připraveni jednat, kdyby se něco takového přihodilo,“ upozornila mluvčí. Dodala, že komise se opět sejde, pokud průtok Vltavy v hlavním městě dosáhne 400 metrů krychlových za sekundu. Při nedávných záplavách Vltava v Praze kulminovala s průtokem 3210 metrů krychlových za sekundu.

Miroslav Zámečník: Povodně trochu jinak