Českou misi v KLDR evakuovat nebudeme, rozhodla diplomacie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

České velvyslanectví v KLDR evakuováno nebude, rozhodl dnes krizový štáb českého ministerstva zahraničí. Čeští diplomaté tak, podobně jako jejich kolegové z dalších zemí, zůstanou navzdory sílícímu napětí v severokorejském Pchjongjangu.

„Vedení ministerstva zahraničí dnes na základě nových informací z velvyslanectví posoudilo aktuální situaci na Korejském poloostrově. Bylo rozhodnuto, že velvyslanectví v KLDR bude pokračovat ve své činnosti a bude situaci nadále průběžně pozorně sledovat,“ řekl Karel Šrol z tiskového oddělení ministerstva.

Diplomacie vyhodnocuje také informace z velvyslanectví v sousední Jižní Koreji a je v kontaktu s členskými státy EU a dalšími partnery. „ČR zdůrazňuje, že má zájem na uklidnění a stabilizaci situace,“ dodal Šrol.

České velvyslanectví sídlí v Pchjongjangu v malém domku v diplomatické čtvrti, kde mají svoje zastoupení i jiné státy EU. Mise leží v širším centru relativně nedaleko vládních budov. V zastoupení podle diplomacie působí čtyři Češi. Bydlí v rezidenčním komplexu určeném pro zahraniční diplomaty. Podle ministerstva zahraničí tam s nimi vzhledem k situaci nejsou rodinní příslušníci. Česká diplomacie uvedla, že nemá informace o tom, že by se nyní na severokorejském území nacházeli mimo diplomatů nějací další Češi.

Severní Korea v pátek varovala zahraniční diplomatické mise před hrozbou války a doporučila jim evakuaci. V posledních týdnech KLDR vytváří napětí v regionu a hrozí svému jižnímu sousedovi i USA. Vypověděla dohody s Jižní Koreou o neútočení a pohrozila preventivním jaderným útokem na Spojené státy.

Krizový štáb v Černínském paláci dnes probíral tři možné varianty reakce na doporučení diplomatům k odchodu. Kromě evakuace byly variantami přesun personálu na blíže neurčené bezpečnější místo či setrvání na místě.

Svoji diplomatickou misi Česká republika znovuotevřela v roce 2004 poté, co ambasádu v roce 1993 uzavřela. Při opětovném zprovoznění mise čeští diplomaté severokorejské straně nabídli i pomoc při překonávání mezinárodní izolace. Vedoucím zastupitelského úřadu je v současnosti Dušan Štrauch.