Česku hrozí za špinavé ovzduší žaloba z Bruselu

Komín

Komín Zdroj: profimedia

Na konci ledna bude český ministr životního prostředí Richard Brabec vysvětlovat v Bruselu, proč Česko pořád neplní unijní limity pro prach a oxidy dusíku v ovzduší. Na dvouhodinovou schůzku si ho pozval komisař pro životní prostředí Karmenu Vella. S Brabcem by do Bruselu měli dorazit i ministři z dalších osmi států, proti kterým Evropská komise vede řízení o neplnění unijní směrnice o kvalitě ovzduší.

„Pozvánku jsme dostali ve středu. Zatím neznáme podrobnosti,“ říká mluvčí ministerstva Dominika Pospíšilová. Německý deník Die Welt, podle kterého je na schůzku pozvaná i německá ministryně životního prostředí, tvrdí, že devítka zemí má poslední šanci, jak komisi přesvědčit, že v dohledné době své ovzduší vyčistí. Jinak komise státy zažaluje u Evropského soudního dvora.

Žalobě už čelí Bulharsko a Polsko. Ve sporu s první jmenovanou zemí komise uspěla. O Polsku ještě soud nerozhodl. „Soud dospěl k závěru, že bulharské programy na vyčištění ovzduší nefungují. Analogické je to i v dalších státech. Komisi toto rozhodnutí posílilo,“ říká Kristína Šabová, právnička z advokátní kanceláře Frank Bold, která se zabývá právem týkajícím se životního prostředí.


Vše o směrnicích EU čtěte zde >>>


V Česku ministerstvo připravilo strategie a programy s konkrétními opatřeními, jak kvalitu ovzduší do roku 2020 zlepšit. Čtyři z nich ale právě Frank Bold napadl u soudu. Loni v prosinci právníkům dal za pravdu Nejvyšší správní soud, když zrušil část programu pro ostravskou aglomeraci. V programu podle soudu mimo jiné chybí harmonogram opatření. Programy pro ostatní velká města jsou ale napsány podobně neurčitě.

MŽP uvádí, že se snaží zlepšit kvalitu vzduchu například kotlíkovými dotacemi či dotacemi na ekologizaci průmyslových podniků. Pomoci mají také dotace na auta s alternativními pohony a vytvoření nízkoemisních zón ve městech. "Vzhledem k opatřením, která jsme dosud přijali k dosažení cílů směrnice, nám aktuálně žaloba nehrozí, ovšem budoucí kroky Evropské komise nelze předvídat," uvádí za MŽP Pospíšilová.