Český auditor NATO přišel o prověrku. Neví proč

Auditor NATO Jan Vylita

Auditor NATO Jan Vylita Zdroj: Archiv Euro

Jeden ze šesti hlavních auditorů NATO, bývalý generální sekretář ministerstva obrany Jan Vylita, má vážný problém. Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) mu odebral prověrku na stupeň tajné, která umožňuje přístup k citlivým informacím. Sám Vylita to pokládá za komplikaci i pro Česko, kterému hrozí mezinárodní ostuda. Vyšetřován ani obviněn Vylita není. Proti verdiktu podal rozklad.

Paradoxní je, že tento vysoce postavený funkcionář neví, proč o prověrku přišel. Důvodem je to, že NBÚ zřejmě vycházel z informací Vojenského zpravodajství, tedy jedné ze tří tajných služeb v zemi. „Z důvodu utajování nemám právo se dozvědět, z čeho mě obviňují a jaký zájem České republiky jsem měl poškodit,“ řekl.

Vylita vzhledem ke své současné pozici požádal v roce 2013 o rozšíření certifikátu na nejvyšší stupeň přísně tajné. Nezískal ho však, a navíc přišel o ten stávající. Podle úřadu jednal jako generální sekretář za éry Alexandra Vondry (ODS) proti zájmu na ochranu ekonomiky a proti zájmu na ochranu vnitřního trhu.

Vylita měl na starosti restrukturalizace státních zbrojovek, mimo jiné i podniku LOM Praha, jehož údajně předražený audit vyšetřovala policie. Vylita podle svých slov tento případ NBÚ vysvětlil. Jasné není, jak se k věci postaví rezort obrany, který ho do NATO vyslal.