Český export může posílit v Asii. EGAP uzavřel dohodu s korejskou K-sure

Ilustrační foto (Novák Tomáš - Euro)

Ilustrační foto (Novák Tomáš - Euro) Zdroj: Novak Tomas/Euro

Čeští exportéři se zřejmě budou moci více prosadit v Koreji a na dalších asijských trzích. Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) dnes totiž uzavřela dohodu o spolupráci s korejskou pojišťovnou K-sure. Zmíněná pojišťovna přitom patří k největším na světě. Pracuje v oblastech, kam se tuzemský export dostává jen těžko.

„Hlavním smyslem spolupráce s touto významnou světovou úvěrovou pojišťovnou je nejen podpora našeho exportu do Koreje, ale především možnost podílet se na společných projektech ve třetích zemích,“ uvedl generální ředitel EGAP Jan Procházka.

K-sure pojistila export za 40 bilionů korun

Korejská pojišťovna přitom patří k nejsilnějším na světě, od roku 1992 pojistila korejský export v přepočtu za 40 bilionů korun. Největší část vývozu země přitom míří do asijských zemí (29 procent) a na Střední Východ (18 procent). „Jde o teritoria, kam se čeští exportéři sami dostanou jen velmi těžko, ve spolupráci s korejskými firmami by to mohlo být výrazně snadnější,“ dodal Procházka.

EGAP už dříve svým pojištěním podpořil vývoz několika českých firem do Koreje. Šlo například o dodávky turbín od benešovské společnosti Mavel pro malé vodní elektrárny, o dodávky firmy MSA pro Korea Gas Corporation, vývoz obráběcích strojů od společnosti Škoda Machine Tool nebo dodávky převodovek pro větrné elektrárny od společnosti Wikov.

EGAP podobně spolupracuje s americkou US-EXIM Bank, díky které už se podařilo vyvézt v Česku vyrobené zboží například do Brazílie, Uruguaye či Izraele.

EGAP a K-sure
Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost využívají firmy hlavně na pojištění úvěrů od bank pro export do rizikových zemí, kde je vyšší pravděpodobnost, že za zboží či služby nedostanou zaplaceno.
Korea Trade Insurance Corporation (K-sure) byla založena v červenci 1992 jako oficiální vývozní úvěrová agentura Korejské republiky. Jejím posláním je podporovat export. K-sure vývozcům poskytuje mj. pojištění vývozních úvěrů či pojištění zámořských investic. Za dobu své existence pojistila export za dva biliony dolarů.

Pavel Páral: Hraběcí rady pro exportéry