Český pracovní trh přichází o ženský talent. Anketa ocení firmy, které ho umí využít

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Anketa TOP Odpovědná firma letos přichází s novou speciální kategorií. Společnosti se mohou o cenu Deníku E15 ucházet s iniciativami, které vynikají otevřeným přístupem k ženám. Termín pro podání přihlášek končí 23. srpna, firmy je mohou vyplnit prostřednictvím formuláře zde.

 

Na nedostatek pracovních sil si stěžuje prakticky každá firma, současně ale trh práce dostatečně nevyužívá potenciálu a talentu žen. Přestože 46 procent absolventů českých vysokých škol tvoří ženy, v představenstvech 250 předních tuzemských firem je podle organizace Byznys pro společnost žen jen pouze něco přes sedm procent.

Osmdesát procent matek navíc podle pravidelného průzkumu Byznysu pro společnost mezi více než 500 rodiči hledá v první řadě flexibilitu pracovního prostředí, kterou považují za jeden z klíčových faktorů pro sladění svojí práce a rodičovství. V českých podmínkách však k takovému souladu dochází poměrně obtížně. Dlouhodobé statistiky uvádějí, že jen 45 procent matek s dětmi do 5 let pracuje.

Situaci chce pomoci změnit cena TOP Odpovědná firma pro ženy, kterou připravuje Deník E15 ve spolupráci s aliancí Byznys pro společnost. Firmy mohou hlásit své projekty do 23. srpna na www.odpovednefirmy.cz.

Organizátoři ocení přístupy, které potvrzují podporu zastoupení žen ve vedoucích pozicích, rovné odměňování a příležitosti, rozvíjení talentu žen, možnost sladit rodinu a kariéru, podporu žen v různých věkových kategoriích apod. Odborná porota vybere na základě přihlášek finalisty. Redakce E15 připraví jejich profily, které budou zveřejněny na E15.cz. O celkovém vítězi rozhodne hlasování čtenářů.