Český průmysl a stavebnictví zpomalily meziroční růst

Ilustrační foto (Třinecké železárny)

Ilustrační foto (Třinecké železárny) Zdroj: Viktor Mácha

Ilustrační foto (Třinecké železárny)
Ilustrační foto (Třinecké železárny)
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Český statistický úřad zveřejnil údaje, z kterých vyplývá, že český průmysl a stavebnictví zpomalily svůj meziroční růst. Český průmysl v lednu zpomalil meziroční nárůst na 0,9 procenta z prosincových 2,5 procenta a ve stavebnictví se produkce reálně meziročně snížila o 5,2 procenta po prosincovém revidovaném poklesu o 11,4 procenta

Českému průmyslu k růstu nejvíce přispěla produkce kovových výrobků a také výroba chemických látek. V meziměsíčním srovnání byla průmyslová produkce v ČR v lednu nižší o 0,4 procenta.

„Navzdory všem překážkám se průmysl jako celek zatím drží. V lednu, podobně jako koncem loňského roku, průmyslová produkce mírně rostla. Můžeme to považovat za dobrý výsledek, neboť čísla srovnáváme s lednem roku 2020, kdy hospodářství v Česku ještě běželo standardně,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků se proti loňskému lednu zvýšila o 4,2 procenta, produkce chemických látek a přípravků téměř o deset procent, výroba elektrických zařízení rostla o čtyři procenta. Naopak o více než pětinu klesla výroba nápojů, o šest procent nižší byla produkce potravin, opravy a instalace strojů a zařízení pak klesly zhruba o deset procent.

Vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová upozornila, že výkon průmyslu v lednu ve srovnání se silným prosincem mírně poklesl. „Odvětví, která tradičně k růstu produkce přispívají nejvíce, v lednu vykázala dokonce mírný meziroční pokles. Výrazný pokles produkce v nápojovém průmyslu pak dlouhodobě odráží sníženou poptávku v důsledku pandemie,“ uvedla Doležalová.

Hodnota nových zakázek v lednu meziročně klesla o 4,6 procenta. Zakázky ze zahraničí se zvýšily o 5,5 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky klesly téměř o čtvrtinu. „Meziroční pokles byl ovlivněn zejména vysokou srovnávací základnou z ledna 2020, kdy byly uzavřeny dlouhodobé zakázky ve vysoké hodnotě,“ uvedli statistici.

Průmyslové podniky v lednu zaměstnávaly o 3,5 procenta lidí méně než o rok dříve, průměrná mzda zaměstnanců zůstala na stejné úrovni.

Mírné zpomalení propadu hlásí i tuzemská stavební výroba.  V lednu se produkce ve stavebnictví reálně meziročně snížila o 5,2 procenta. Stejně jako o měsíc dříve si pohoršily pozemní stavby, kam spadá výstavba bytů, kanceláří nebo skladů. Inženýrské stavitelství, tedy zejména dopravní stavby, vzrostlo. Meziměsíčně stavební výroba stoupla o 4,2 procenta.

„Stavební produkce v lednu narazila na vysokou základnu a horší počasí, přesto její meziroční pokles nebyl tak výrazný a meziměsíčně dokonce vzrostla. Dále platí, že inženýrské stavitelství je na tom lépe než pozemní stavby,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby Petra Cuřínová.

Pozemní stavitelství se ve srovnání s loňským lednem snížilo o 6,5 procenta, inženýrské stouplo o 0,1 procenta.

Úřady v prvním měsíci roku vydaly 6044 stavebních povolení, meziročně o 12,3 procenta méně. O 8,3 procenta klesla i orientační hodnota těchto staveb, která tak dosáhla 33 miliard korun.

Ubylo rovněž bytů, které se začaly stavět. V lednu jich bylo 2629, meziročně o 11,3 procenta méně. Naopak počet bytů, které stavbaři dokončili, proti loňskému lednu stoupl o 11,5 procenta na 3027.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se v lednu meziročně snížil o 0,7 procenta, jejich průměrná hrubá měsíční mzda proti loňskému lednu vzrostla o 0,4 procenta.