Renault prodává podíl v Daimleru. Čtyři evropské země zakázaly vakcínu AstraZeneca

Francouzská automobilka Renault se zbavuje svého vlastnického podílu v německém Daimleru za 1,2 miliardy eur. Plánuje však s firmou dále spolupracovat.

Francouzská automobilka Renault se zbavuje svého vlastnického podílu v německém Daimleru za 1,2 miliardy eur. Plánuje však s firmou dále spolupracovat. Zdroj: e15.cz

Itálie, Dánsko, Norsko a Island zakázali používání vakcíny proti koronaviru od společnosti AstraZeneca. V Dánsku zemřela po aplikaci očkovací látky jedna žena. Není však jisté, že tragédii zavinila vakcína.
Hongkongští aktivisté žádají Evropskou unii, aby neschvalovala svoji obchodní dohodu s Čínou. Peking v regionu dlouhodobě porušuje lidská práva.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Evropské státy bojkotují AstraZenecu

Dánsko, Norsko, Island a Itálie ve čtvrtek dočasně zakázali očkovat proti koronaviru vakcínou britsko-švédské společnosti AstraZeneca. Rozhodli se tak poté, co jedna žena v Dánsku zemřela na následky krevních sraženin bezprostředně poté, co byla touto vakcínou naočkována. Krevní sraženiny se měly objevit i u několika dalších pacientů napříč Evropou, není ovšem známo, zda tento jev souvisí právě s očkováním. Pro reputaci AstraZenecy je to nicméně další nepříjemná komplikace. Firma je již delší dobu příčinou rozkolu mezi Evropskou unií a Velkou Británií kvůli pomalým dodávkám očkovací látky.      

Hongkongští aktivisté naléhají na EU

Prodemokratiční aktivisté z Hongkongu apelují na šéfku Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, aby Evropská unie odložila ratifikaci obchodní dohody s Čínou, která byla uzavřena na konci loňského roku. Píše o tom deník The Guardian. Aktivisté upozorňují, že Peking neplní své mezinárodní závazky vůči Hongkongu. EU je podle nich naivní, pokud věří, že Čína začne v regionu dodržovat lidská práva. Dopis pro Leyenovou podepsalo 24 předních vůdců hongkongských prozápadních protestů, z nichž třináct aktuálně žije v exilu.  

      

Z trhů a burz 

Burzy rostly, dařilo se technologiím

Americké akciové trhy ve čtvrtek zpevnily. Vzhůru je táhly především velké technologické společnosti. Index S&P 500 vyrostl o více než jedno procento a uzavřel na novém rekordu. Dow Jones si připsal 0,58 procenta a Nasdaq Composite vyskočil o 2,52 procenta. Výrazně zdražila ropa. Bitcoin večer prolomil hranici 58 tisíc dolarů. Růst včera zaznamenaly rovněž všechny hlavní burzy v západní Evropě. Nejvíce posílil francouzský CAC 40, který se zvedl o 0,72 procenta. Celoevropský STOXX Europe 600 se zvýšil o 0,49 procenta. V zisku zakončily obchodování též německý DAX (+0,2 procenta) a britský FTSE 100 (+0,17 procenta).    .   

Renault se zbavuje akcií Daimleru

Francouzská automobilka Renault prodává svůj celý 1,5 procentní vlastnický podíl v německém Daimleru v hodnotě 1,2 miliardy eur, zhruba 31,5 miliardy korun, informuje list Financial Times. Renault chce tímto krokem alespoň částečně kompenzovat své finanční ztráty z minulého roku. Automobilka loni vinou koronakrize a globálního nedostatku čipů prodělala rekordních osm miliard eur. S Daimlerem nicméně plánuje nadále spolupracovat na vývoji dodávek a motorů. Akcie Renaultu včera klesly o 3,29 procenta na 39,74 eura.      

Tweet dne

Sdílíte své heslo pro účet na Netflixu s kamarádem? Podle průzkumů to dělá až jedna třetina z 200 milionů předplatitelů populární streamovací služby. Netflix si však na tento nešvar nyní posvítí a momentálně testuje nový systém, který má zabránit tomu, aby stejné heslo používali lidé, žijící v různých domácnostech. 

Stane se dnes

  • Koná se videokonference ministrů vnitra států Evropské unie. Jednat budou o návrzích na lepší ochranu klíčové infrastruktury před dopady pandemie či teroristickými útoky. 
  • Prezident USA Joe Biden bude na dálku hovořit s premiéry Japonska, Indie a Austrálie. 
  • Brusel oznámí vývoj průmyslové výroby v zemích Evropské unie za leden.