Český průmysl dál rychle roste, naznačuje dubnový index PMI

Závod břeclavského Gumotexu Tanex Plasty

Závod břeclavského Gumotexu Tanex Plasty Zdroj: ctk

Stav českého průmyslu se zlepšuje každým měsícem. Dubnový index nákupních manažerů PMI vyskočil na 56,5 bodu, čímž vyrovnal maximum za posledních 34 měsíců, kterého index dosáhl letos v únoru. Provozní podmínky v průmyslu se podle indexu zlepšují už od loňského května. Hodnoty indexu nad 50 naznačují zvyšující se tempo růstu průmyslové výroby.

Nejvíce se na růstu indexu PMI, jehož hodnota se proti březnu zvýšila o jeden bod, podepsaly nové průmyslové zakázky. Jejich objem v českém výrobním sektoru v dubnu vzrostl jedenáctý měsíc v řadě. Navíc tempo jejich růstu se zvýšilo a bylo druhé nejrychlejší za déle než tři roky.

Firmy, které se sestavování indexu účastní, tvrdí, že cítí silnou poptávku z tuzemska i ze zahraničí. Růst nových exportních zakázek se ve srovnání s březnem nezměnil, ale v kontextu historických údajů průzkumu zůstal vysoký.

„Očekáváme, že v nadcházejících čtvrtletích se v meziročním srovnání zrychlí tempo růstu HDP a že tento trend půjde ruku v ruce s postupným nárůstem cen vstupů. Podle průzkumu PMI však nadále hrozí to, že by inflace mohla zmírnit. Očekáváme, že se centrální banka bude držet stávajícího intervenčního měnového rámce a nezasáhne v tomto ohledu až do konce tohoto rok,“ komentuje výsledky indexu Agata Urbanska-Giner, ekonomka pro střední a východní Evropu u HSBC.

Zaměstnanost stoupla

Výrobci se s nedostatkem kapacity v dubnu vyrovnávali přijímáním dalších zaměstnanců. Zaměstnanost v české výrobní sféře stoupla nejrychlejším tempem od loňského října. Silnější růst zakázek vedl v dubnu k výraznému prodloužení dodacích lhůt a rovněž ke zvýšení zásob vstupů ve skladech českých výrobců. Vyšší skladové zásoby vstupů firmy zčásti spojují s očekáváním nárůstu poptávky.

„Index PMI ukazuje na další zrychlení ekonomiky v dubnu. Za první čtvrtletí čekáme mírný pokles HDP o 0,2 procenta, což by byl velmi dobrý výsledek. HDP v loňském čtvrtém čtvrtletí byl totiž uměle zvýšen jednorázovými faktory o zhruba jeden procentní bod,“ říká Václav Franče, analytik Raiffeisenbank.

Graf indexu PMI ČRGraf indexu PMI ČR | Tradingeconomics.com

Pokles o 0,2 procenta by podle něj ve skutečnosti znamenal slušný růst. Ten by měl ve druhém čtvrtletí pokračovat, jak naznačuje i index PMI. Za celý rok 2014 očekávájí analytici Raiffeisenbank růst ekonomiky o 2,3 procenta.