Českých podnikatelů v daňových rájích loni přibylo

Exotika, zájezdy, cestovky

Exotika, zájezdy, cestovky Zdroj: ctk

České podnikatele láká přesun do daňového ráje zase o trochu víc. Počet vlastníků českých firem z destinací považovaných za daňové ráje ke konci loňska meziročně vzrostl skoro o tři procenta na 11 752. Atraktivní zůstává z tohoto pohledu Kypr nebo Nizozemsko, roste ale i popularita vzdálených exotických ostrovů. Vyplývá to z analýzy České kapitálové informační agentura (ČEKIA).

Z daňového ráje je nyní kontrolováno 3,28 procenta firem registrovaných v Česku. „Podnikatelům se z mnoha důvodů v Česku nelíbí, a proto raději odcházejí, přitom sídlo v daňovém ráji pro podnikání v tuzemsku nepředstavuje žádnou nevýhodu. Pro naši ekonomiku, obzvlášť v období nedostatečných příjmů do státní pokladny, se jedná o negativní zprávu,“ podotkla analytička agentury ČEKIA Petra Štěpánová. Pokračující stěhování tuzemských firem z Česka do daňových rájů by se podle ní mělo být varovným signálem pro politiky.

K nejatraktivnějším daňovým rájům u tuzemských podnikatelů loni nadále patřilo Nizozemsko, s velkým odstupem následované Kyprem a Lucemburskem, nicméně jen Kypr posílil svoji pozici, vyplývá z analýzy. „Největší relativní přírůstek loni zaznamenaly Seychely, Kajmanské ostrovy a Belize,“ dodala Štěpánová.

Největší absolutní přírůstek měl v loňském roce Kypr, odkud bylo na konci roku ovládáno 1705 tuzemských firem, tedy o 155 víc než o rok dřív. Počet českých společností s vlastníkem ze Seychel se loni zvýšil o 25 procent, z Kajmanských ostrovů o 19 procent a z Belize o 13 procent. U nejatraktivnějšího Nizozemska naopak ovládaných tuzemských podniků ubylo o necelého půl procenta na 4501.

Za posledních šest let, kdy ČEKIA tyto statistiky sleduje, se počet firem s vlastníkem z daňového ráje zvýšil o 60 procent, tedy o 4418. Společností kontrolovaných z Nizozemska přibylo nejvíc, o 1459, následoval Kypr s přírůstkem o 1042. Největší procentní přírůstek zaznamenaly od roku 2006 Seychely o 218 procent, Belize o 194 procent, Panama o 164 procent a Kypr o 157 procent.