Českým dovolenkovým snem se stala jachta. Slapy už jsou vybrané

Češi jsou podle vyhledávače Boataround čtvrtou nejpočetnější skupinou zákazníků

Češi jsou podle vyhledávače Boataround čtvrtou nejpočetnější skupinou zákazníků Zdroj: profimedia

Češi podle vyhledávače Boataround.com hojně objednávají jachty na léto. V počtu rezervací jsou momentálně čtvrtí po Němcích, Polácích a Rakušanech. Nejvíce českých turistů se chystá na jachtu do Chorvatska. 

Na loď vyrážejí především rodiny a skupiny přátel, nejčastěji osmičlenné. Uvedl to spoluzakladatel Boataround.com Pavel Přibiš.

Jachty jsou podle něho vnímané jako levná a bezpečná dovolená. Mnoho rezervací z loňska se přesunulo na letošek, a proto domácí destinace jako Lipno nebo Slapy už jsou obsazené, uvedl. Zájemci z Německa a Skandinávie začali jachty objednávat ještě na konci loňského roku, Češi se k nim přidali podle Přibiše v polovině ledna.

V souvislosti s pandemií koronaviru se podle Přibiše změnila flexibilita majitelů lodí. Už nechtějí při rezervaci vysoké zálohy a jsou ochotni zákazníkům vyjít vstříc. "Většina charterových společností na Boataround.com nabízí nyní možnost nižší předplatby za rezervaci, kolem 15 procent, část rentiérů zálohy přestala vyžadovat úplně," řekl.

Vzhledem k vysoké poptávce Boataround.com rozšířil počet zemí, kam mohou lidé jet, v nabídce jich má na sedm desítek. Otevřel podle Přibiše Jižní Ameriku, nová místa v Brazílii, Argentině, Peru a Kolumbii. "Pro fajnšmekry nabízíme nové přístavy ve Finsku, Estonsku a Dánsku. Mimochodem, Skandinávie představuje jachtařský ráj, který ještě nebyl objeven masovou turistikou," uvedl dále.

Boataround.com má na webu podle Přibiše 16 458 lodí a čeká na otevření velkých říčních flotil ve Francii a Anglii, kde nově podepsal smlouvy na pronájmy. Lidé si z jeho nabídky mohou vybrat třeba i loď po Franku Sinatrovi nebo po pašerácích kokainu.