Chyba za 150 milionů: stížnost celníků na Viktoriagruppe se opozdila o den

Sklad Viktoriagruppe v německém Kraillingu

Sklad Viktoriagruppe v německém Kraillingu Zdroj: CTK/dpa

Celní úřad neuspěl s kasační stížností proti rozhodnutí, kvůli kterému nelze vymoci některé daňové pohledávky od německé společnosti Viktoriagruppe. Celníci adresovali výzvy, vyrozumění a exekuční příkazy českému odštěpnému závodu firmy, avšak správně prý měli komunikovat s centrálou. Krajský soud v Hradci Králové proto loni označil rozhodnutí celního úřadu za nicotná.

Úřad reagoval kasační stížností, kterou ale Nejvyšší správní soud (NSS) v lednu odmítl jako opožděně podanou. Lhůtu celníci promeškali o jediný den, vyplývá ze stručného odůvodnění. Kombinace obou chyb podle serveru ihned.cz prakticky uzavírá státu cestu ke 150 milionům korun.

Královéhradecký krajský soud loni ve svém rozhodnutí připomněl, že zápis organizační složky zahraniční právnické osoby do českého obchodního rejstříku ještě automaticky neznamená, že je nositelem právní subjektivity a způsobilým účastníkem řízení. NSS totiž v minulosti uvedl, že nositelem práv a povinností je vždy zahraniční právnická osoba.

Společnost Viktoriagruppe je v insolvenci. Česko má v jejích skladech v německém Kraillingu uskladněnou naftu za 1,2 miliardy korun, o jejímž osudu vede s insolvenčním správcem mnohaměsíční komplikovaná jednání. Stát uplatnil vůči firmě i další daňové a jiné pohledávky.

NSS shodou okolností v únoru vyhověl jiné kasační stížnosti Generálního ředitelství cel ve sporu s insolvenčním správcem. Ten tvrdil, že zrušení registrace českého odštěpného závodu Viktoriagruppe je nicotné, a to znovu kvůli nesprávnému označení právnické osoby, což potvrdil také Krajský soud v Hradci Králové.

Podle NSS je ale závěr o nicotnosti v tomto případě předčasný. Je nutné znovu posoudit označení daňového subjektu v napadených rozhodnutích. Celníci totiž tvrdí, že poukaz na nicotnost je ze strany insolvenčního správce čistě účelový a přišel po mnoha letech bezproblémové komunikace s odštěpným závodem.

NSS v tomto kontextu připomněl jedno ze svých starších rozhodnutí, podle kterých vada rozhodnutí spočívající v nesprávném či nepřesném označení příjemce nemusí způsobovat nicotnost, pokud příjemce zůstává určitelný. Spor o registraci odštěpného závodu musí znovu řešit krajský soud.