ČNB drtila korunu tři dny, utratila 200 miliard

Miroslav Singer

Miroslav Singer Zdroj: ctk

Tři dny musela Česká národní banka intenzivně nakupovat eura, než si trh zvykl na oslabenou korunu. Teď už se kurz české měny k euru drží kolem 27 korun, jak si to centrální banka přeje, bez jejích přímých nákupů. Postačuje pouze slovní intervence. Banku tato třídenní „převýchova“ trhu přišla podle zdrojů deníku E15 zhruba na 200 miliard korun, za něž nakoupila přibližně sedm miliard eur.

„Vklady a rezervy finančních institucí u centrální banky se bezprostředně po intervenci zvýšily zhruba o 195 miliard korun, což by mohlo přibližně odpovídat objemu intervence kolem sedmi miliard eur,“ potvrzuje šéfekonom BH Securities Vojtěch Benda.

Současná devizová intervence proti silné koruně tak zatím byla zhruba o polovinu masivnější než v roce 2002 a devizové rezervy ČNB po akci vzrostly více než o 20 procent, bezmála na 42 miliard eur.

Slabší chvilku v komunikaci centrální banky přinesl úterní výrok člena bankovní rady Lubomíra Lízala. Podle něho není další oslabení české měny přibližně o čtyři procenta nijak nerealistické. Koruna poté oslabila bezmála o další procento a navzdory ujištění ČNB, že vyhlášený kurzový cíl platí, se k němu česká měna dosud nevrátila. Zůstává tak bezmála o procento slabší, než ji ČNB chtěla mít. Podle zdrojů E15 v tyto dny již centrální banka na devizových trzích neoperovala.

Devizové intervence se setkaly s kontroverzním přijetím odborné veřejnosti, ale i byznysu. Obavy podnikatelů plynou zejména z opuštění intervenčního režimu. „Značně problematické se jeví období po ukončení intervencí. Otázkou je, jak rychle pak bude kurz posilovat a jak bude volatilní,“ píše se ve stanovisku Svazu průmyslu a dopravy.

Kurz koruny k euru v posledních pěti letechKurz koruny k euru v posledních pěti letechKurz koruny k euru v posledních pěti letech | bruner@mf.cz

Dodatečný argument na obhajobu intervencí nabídl centrálním bankéřům propad české ekonomiky ve třetím čtvrtletí. „Bez zahájení intervencí by se Česko v lednu ocitlo v deflaci,“ uvedl viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík. Samotný byznys však deflaci nezavrhuje. „Domnívám se, že by určité snížení cen mohlo v jednom kvartálu nastat, ale nevidím v tom žádnou tragédii. Naopak si myslím, že by to povzbudilo domácí poptávku,“ uvedl zakladatel firmy Linet Zbyněk Frolík pro ČT.

Intervenční režim bude podle ČNB ukončen tehdy, až budou vidět dramatické inflační tlaky. „Opuštění režimu není během roku 2014 pravděpodobné,“ uvádí Jan Bureš z ČSOB. O zachování či změně, tedy i případnému vyhlášení nového kurzového cíle na 28 korun za euro, se bude hlasovat na každém měnovém zasedání bankovní rady.