Co jsou české potraviny? Jurečka chce uzákonit definici

ministr zemědělství Marian Jurečka

ministr zemědělství Marian Jurečka Zdroj: ctk

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce legislativně jasně upravit, co je potravina českého původu. Výrobci nebo obchodníci, kteří by pak následně takto označovali své produkty a přitom nesplňovali pravidla, by mohli být pokutováni. Ministr to uvedl po jednání se zástupci obchodních řetězců.

Přesná definice je podle něj klíčová pro spotřebitele, protože dnes není jasně dáno, za jakých podmínek může obchodní řetězec označovat výrobek za český. V současné době chybí parametry, za jakých podmínek lze zboží takto označovat a proto nelze nikoho kontrolovat ani následně sankcionovat, upozornil ministr.

„Chceme, aby tady byla jasná definice, že potravina českého původu musí nějakým procentem být tvořena surovinami z České republiky, v případě, že je to potravina rostlinného původu, že byla vypěstována na území České republiky,“ řekl Jurečka. Pokud by prodejce označoval jako tuzemský produkt výrobek, jenž by definici nesplňoval, mohl by pak čelit sankci.

Definice by ministerstvu zároveň pomohla vyřešit problém, který vzniká v důsledku novely zákona o potravinách. Ta od ledna příštího roku mimo jiné ukládá prodejcům s ročními tržbami nad pět miliard korun povinnost zveřejňovat čitelně u vchodu pro zákazníky seznam pěti zemí, z nichž odebírá potraviny. Bude je muset sestupně seřadit podle podílu prodejů těchto potravin na tržbách. Obchodníci však upozorňují na to, že nyní neexistuje oficiální definice toho, která potravina je česká a která zahraniční.