Co týden dá: Na bleskovou návštěvu přijede Angela Merkelová

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová navštíví v úterý na pozvání premiéra Petra Nečase Česko. Berlín a Praha se rozcházejí v názoru na řešení evropských dluhových problémů a v přístupu k energetické politice. Tato témata mají jejich schůzce dominovat. Merkelová, přestože se zdrží jen pár hodin, se setká i s prezidentem Klausem a bude diskutovat se studenty o budoucnosti EU.

pondělí

Dnes ve 13 hodin se v Praze koná další Žofínské fórum, tentokrát na téma Dopravní infrastruktura, představy, sliby, realita. Diskutovat se bude mimo jiné o dokončení významných staveb dopravní infrastruktury, jejich financování, výběrových řízení, dotací z Evropské unie. Akce se mimo jiných účastní ministr dopravy Pavel Dobeš (Věci veřejné), ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Tomáš Čoček, pověřený ředitel Ředitelství silnic a dálnic René Poruba a prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš.

středa

Budou vyhlášeni vítězové výročních knižních cen Magnesia Litera, jež chce propagovat kvalitní literaturu a dobré knihy. A to bez ohledu na žánry: stejnou pozornost si zaslouží spisovatelé, básníci, překladatelé, nakladatelé i vědci a teoretici.

čtvrtek

Soud v New Yorku by měl vynést rozsudek nad ruským obchodníkem se zbraněmi Viktorem Butem. Hrozí mu 25 let až doživotní vězení.

pátek

ČNB zveřejní devizové rezervy k 31. březnu 2012, a saldo devizových obchodů k 29. únoru 2012. Banka zveřejní také inkasa celostátních daňových příjmů a vybrané ukazatele státního rozpočtu k 31. březnu 2012.

sobota

Výstaviště v Českých Budějovicích zažije 4. ročník demoličního derby – destrukčních automobilových závodů.

neděle

Z britského Southamptonu by měla vyplout na den přesně sto let od nejznámějšího námořního neštěstí – potopení Titanicu – vyhlídková loď Balmoral společnosti Fred Olsen Cruise Lines na vzpomínkovou plavbu Titanic Memorial Cruise.