Co týden dá: Valentýn, daně a český kardinál ve Vatikánu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Do středy musí zaměstnanec, jestliže měl v loňském roce příjmy pouze ze zaměstnání u jednoho zaměstnavatele, doručit všechny podklady své mzdové účetní. Později doložené doklady již daňový základ nesníží, zaměstnavatel k nim nemůže přihlédnout. Zaměstnanci, kteří si podávají daňové přiznání sami, mají čas až do konce března.

pondělí

Zprávou o návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se Úřadu pro harmonizaci na vnitřním trhu (ochranné známky a průmyslové vzory) svěřují úkoly související s ochranou práv duševního vlastnictví včetně sdružování zástupců veřejného a soukromého sektoru v podobě evropského střediska pro sledování padělání a pirátství (právě tak zní celý název zprávy) začíná čtyřdenní plenární zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku.

úterý

Svátek svatého Valentýna, původně slavený v anglosaských zemích jako svátek lásky a náklonnosti mezi nejbližšími partnery, si v posledních letech úspěšně razí cestu kontinentální Evropou, do určité míry z komerčních důvodů. Ostatně tak byl v USA i počátkem 20. století znovunalezen, když se Walter Scott, tehdy známý výrobce vánočních přáníček, ocitl na prahu bankrotu a jako spásné řešení vymyslel obnovu tradice svatého Valentýna.

čtvrtek

První místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg (TOP 09) uskuteční dvoudenní pracovní návštěvu Španělska.

sobota

Pražský arcibiskup Dominik Duka převezme na konzistoři ve Vatikánu jmenovací dekret, a bude tak potvrzen ve funkci kardinála. Duka se tam současně dozví, jakou dostal baziliku pod patronát a jaký dostal služební titul. „Protože se rozlišuje kardinál biskup, kardinál kněz a kardinál jáhen. Určitě jako nováček nebudu v té vyšší kategorii. A podle toho, v jaké kategorii je, dostává kardinál také římský kostel nebo baziliku,“ míní čerstvý kardinál. Česko tak získává dva kardinály, prvním je Miloslav Vlk, jehož Duka nahradil v čele pražské arcidiecéze. Jako kardinál bude Duka moci být mezi těmi, kdo volí nového papeže. Naopak kardinál Vlk s blížící se osmdesátkou tento okruh opustí.