ČSSD: Nepřistoupíme na prezidentův návrh. O Schillerovové jako ministryni financí budeme jednat

Kandidátka na ministryni. Alena Schillerová by mohla nahradit Andreje Babiše v čele financí.

Kandidátka na ministryni. Alena Schillerová by mohla nahradit Andreje Babiše v čele financí. Zdroj: ČTK

Lubomír Zaorálek (ČSSD) zpochybnil rozsudek britské justice, která osvobodila tamního občana, který zabil Čecha Zdeňka. Ubil ho řetězem před
Lubomír Zaorálek popisuje údajný nátlak Andreje Babiše
3
Fotogalerie

ČSSD trvá na odvolání vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše z vlády. Návrhy prezidenta Miloše Zemana, které počítaly i s odchodem premiéra Bohuslava Sobotky, nejsou pro sociální demokraty přijatelné. Premiér to řekl po jednání politického grémia strany.

Sobotka zopakoval, že za důvody pro odvolání Babiše považuje podezření, že se ministr financí v minulosti vyhýbal placení daní a že ovlivňoval média, která vlastnil. "Důvody jsou relevantní, návrh leží na Pražském hradě a očekáváme, že prezident republiky bude postupovat podle ústavy. Nediskutovali jsme ty takzvané prezidentovy varianty, o kterých se mluvilo v Liberci. Nic z toho pro sociální demokracii není přijatelné a trváme na této ústavní cestě," řekl.

Premiérovo vyjádření potvrdil i místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec. "My jsme stále přesvědčeni o tom, že problém vznikl na straně ANO, u problému Andreje Babiše," řekl. Podle něj by se příští týden měla konat koaliční rada, která se bude vládní krizí zabývat..

Na koaliční radě by se mohlo jednat i o možném novém ministrovi financí. Chovanec uvedl, že Sobotka  informoval grémium ČSSD o dopisu, který dostal od Babiše, ve kterém ANO navrhuje nového kandidáta na tuto pozici. Zároveň to ale zřejmě neznamená, že by vicepremiér dobrovolně chtěl odejít z vlády. "Já jsem od pana Babiše nezaznamenal nikdy nic jiného, než že se nechá odvolat. Nepředpokládám, že by se to změnilo," řekl Chovanec.

Podotkl také, že většina členů grémia dosavadní Babišovu náměstkyni Alenu Schillerovou, kterou ANO do ministerské funkce navrhuje, nezná. Sobotka by se s ní měl podle Chovance sejít a posoudit, zda je vhodnou kandidátkou a zda ji do vlády přibere.

"Z mého pohledu je tam jeden otazník, a to jsou ty korunové dluhopisy, jestli opravdu byly nebyly vyšetřovány, jaký vliv na to paní Schillerová mohla mít. Ale to je můj osobní dojem, moje osobní otázka, na kterou bych rád slyšel odpověď," řekl Chovanec.

Sobotka nechtěl návrh ANO na nominaci Schillerové na ministryni financí komentovat. O věci chce nejprve mluvit přímo s předsedou ANO.

Chovanec rovněž uvedl, že grémium sociální demokracie  neprobíralo možného nástupce ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD), která ohlásila svou rezignaci

Video: Lubomír Zaorálek popisuje údajný nátlak Andreje Babiše

Podle něj je třeba mít jistotu, že nový ministr financí dokáže zahájit správní řízení proti každému, kdo je podezřelý z daňových úniků.

Babiš čelí kritice kvůli tomu, že v minulosti nakoupil jednokorunové dluhopisy společnosti Agrofert, kterou tehdy vlastnil.

Tento nákup obligací, které nepodléhají zdanění, někteří politici i odborníci kritizují a označují za možný daňový únik.